Aquests dies, les treballadores i treballadors de la concertada estem essent requerits a omplir i signar una declaració responsable, basada en un qüestionari en format paper o digital, per tal d’identificar al personal que podrà participar en les activitats presencials, i establir mesures preventives per a preservar la salut del personal docent i de la resta de la comunitat educativa.
Davant els nombrosos dubtes i irregularitats que ens heu fet arribar, volem deixar clares algunes coses:
Quina és la finalitat de la declaració?
Específicament i exclusivament, avaluar la possible sensibilitat dels treballadors i treballadores del centre en actiu durant l’epidèmia de COVID-19, a l’empara de la normativa específica sobre aquesta alarma sanitària.
Qui pot sol·licitar-nos aquesta declaració?
Els serveis de prevenció (no la titularitat del centre) són els que poden sol·licitar aquesta declaració i n’hauran de guardar absoluta confidencialitat. És també als serveis de prevenció a qui ens hem d’adreçar per a qualsevol qüestió o consulta relacionada amb la declaració.
Recordem que, amb caràcter general, només els serveis de prevenció estan legalment autoritzats a conèixer el nostre estat de salut (incloent-hi la sol·licitud de dades i informes mèdics), per tal de dissenyar i implementar les mesures preventives necessàries.
La declaració és obligatòria?
A molts centres, es requereix a totes les treballadores i treballadors a respondre la declaració, quan el mateix Departament d’educació deixa clar per als seus centres que, tot i que és molt recomanable per a la gent que s’ha d’incorporar presencialment, NO és obligatòria https://educaccio.cat/2020/educacio/publica/declaracio-responsable-enfront-el-covid-19/
Des de CCOO fem una crida a la responsabilitat de totes i tots en aquest sentit.
La declaració és confidencial?
Absolutament. Les dades recollides queden en poder del servei de Prevenció del centre, que les facilita a l’equip mèdic responsable per a protegir les treballadores i treballadors especialment vulnerables a la infecció. Ni la titularitat ni la direcció ni cap altre persona del centre pot tenir accés a la informació facilitada, ni en pot fer cap ús fora de l’assenyalat. Això ha de constar de manera clara a la declaració.
En cas que els serveis de prevenció estimin que s’han de donar instruccionsper a la protecció específica de la persona en qüestió, només hi constarà que aquesta persona és vulnerable, però mai la causa d’aquesta classificació.
Amb caràcter general, tota intervenció dels serveis de prevenció ha de complir amb la llei de protecció de dades i, molt especialment, amb el tractament absolutament confidencial de les dades mèdiques.
La declaració pot comportar-me responsabilitats legals?
Evidentment, no és legal ni ètic falsejar dades sobre el propi estat de salut. Ara bé, ha de quedar clar que és una declaració, i així ho heu de fer saber al servei de prevenció, en base al que un sap del propi estat de salut i del seu historial mèdic; la declaració no obliga ni al coneixement detallat d’aquest estat i historial ni, encara menys, a conèixer les malalties sobrevingudes o que no hagin estat detectades. Som treballadores i treballadors de l’ensenyament, no metges. Per això, entenem que la responsabilitat legal no afecta més que a qui declari falsejant expressament les dades.
Quins són els treballadors i treballadores especialment vulnerables?
En la versió actualitzada a maig (que no és la que figura a totes les declaracions) és:
- Embaràs
- Majors de 60 anys
- Diabetis
- Malaltia cardiovascular, inclosa la hipertensió
- Malaltia hepàtica crònica
- Malaltia renal crònica
- Malaltia pulmonar crònica
- Immunodeficiència (inclòs VIH)
- Càncer en fase de tractament actiu
- Obesitat mòrbida
En cas de complir algun dels supòsits d’especial sensibilitat, la declaració comporta automàticament iniciar el tràmit de baixa(IT) per malaltia comuna?
No, el recurs preferent és el teletreball; el segon recurs són altres tipus d’adaptació del lloc de treball, que faran els propis serveis de prevenció; només en cas que una i altre opcions resultin irrealitzables, es procedirà a tramitar la incapacitat temporal.
On trobar més informació des de la perspectiva de la salut laboral?
Guies de salut laboral en relació amb la COVID-19
El Departament de Salut laboral de CCOO de Catalunya recull les diverses guies sobre salut laboral dedicades a la COVID-19 que s’han elaborat al llarg d’aquests mesos de pandèmia:
- Guia sindical d’actuació en relació amb les proves diagnòstiques en empreses
- Guia d’intervenció sindical per preservar la salut en la represa de l’activitat en les empreses
- SARS-CoV-2 (Covid-19): protocols d’actuació en cas de contagi confirmat o persones amb símptomes compatibles
- Protecció de les persones treballadores especialment vulnerables al SARS-CoV-2: grups de risc
- Intervenció sindical al Pla preventiu davant el Sars-CoV-2 (Covid-19)
Per a qualsevol dubte, poseu-vos en contacte amb nosaltres!