CCOO veiem amb preocupació com la crisi sanitària que estem patint arrel del Covid 19, posa en evidència i accentua les contradiccions de l’actual model de servei públic d’educació a Catalunya.

El finançament del sistema educatiu a Catalunya, és insuficient. Però en els centres concertats s’agreuja tal com es constata en el pacte contra la segregació escolar.

L’infrafinançament per part de l’Administració, es veu compensat amb l’”aportació voluntària” de les famílies. En alguns centres aquesta “aportació voluntària”  de les famílies és incrementada amb quantitats extres. A tot això, cal afegir la impartició de la sisena hora, que s’ofereix a l’alumnat dels centres concertats als nivells d’infantil i primària, amb un cost mitja valorat amb 75 € mensuals per alumne, i que eleva encara més el cost de l’escolarització.

Totes aquestes situacions  acaben marcant diferències quantitatives i qualitatives entre l’escola pública i concertada que agreugen més la segregació escolar que es pateix dins del servei públic d’educació.

Per altra, les condicions laborals dels docents entre sistema públic i concertat també evidencien greus contradiccions.

El personal docent concertat suporta un 4,2 % més de càrrega lectiva a infantil i primària, arribant al 26,3% a secundària i a més, sense la compensació econòmica dels complements de tutoria, i d’altres singulars, que sí que es gratifiquen a les docents dels centres públics. Treballem més hores de classe i per un salari inferior.

ERTOS A CONCERTADA:

La davallada de l’activitat econòmica provocada per situació de l’Estat d’Alarma fa que moltes famílies pateixin una reducció dràstica dels seus ingressos que en alguns casos suposa no poder fer front al cost de les quotes.

Finalment aquesta situació recau exclusivament sobre les persones treballadores a les quals des de les titularitats se’ls exigeix una sobrecàrrega de teletreball excessiva per tal de demostrar a les famílies la necessitat de seguir pagant les quotes  i amb l’amenaça de què si no paguen, a les treballadores que el seu salari no el cobreix l’administració, es veuran abocades a un ERTO i vés a saber si després s’haurà de replantejar el seu futur laboral al centre.

Ens trobem amb  centres concertats que han inclòs als Expedients de Regulació d’Ocupació per força major al personal d’administració, consergeria, neteja i manteniment en general, normalment amb baixos salaris i en moltes ocasions amb aturades laborals durant l’estiu. Tot i que el Departament d’Educació ha confirmat el manteniment dels mòduls de funcionament durant el període d’emergència. Si aquests mòduls fossin  insuficients per cobrir el salari de tot el personal contractat i, els centres poden demostrar una davallada econòmica, haurien de negociar amb la RTL les possibles alternatives per  evitar els ERTO’s que haurien, en tot cas de ser per causes econòmiques i no per força major.

CCOO considera que aquests fets constitueixen una vulneració del dret de les treballadores a la negociació de la seva representació legal amb les titularitats. Tot i que hi ha alguns casos on la RTL ha aconseguit un acord d’increment econòmic que compensi la pèrdua salarial que els ocasionarà la prestació de l’atur, complementant-lo al 100%,  en altres, d’aquest increment, ni se’n parla.

Mentre duri aquesta situació d’emergència que com sempre acaba afectant les persones treballadores, CCOO seguirà insistint, com està fent en tot el període de crisi, a les parts implicades a seure i parlar.

La solució passa per instar a totes les parts: sindicats, Administració i patronals a reunir-nos per tal de trobar les millors alternatives que evitin que les treballadores hagin de veure minvat el seu salari, evitant els ERTO’s que s’estan produint i que de continuar amb la situació actual, de ben segur s’incrementaran.

image_print
Comparteix.

Comentaris tancats.