Serveis mínims:
1.14 Centres docents públics i privats no universitaris i llars d’infants: una persona de l’equip directiu de cada centre (direcció, cap d’estudis, responsable de coordinació pedagògica, o secretari/ària).
A més del personal esmentat:
Per a l’ensenyament infantil i primària (de 3 a 12 anys): 1 docent per cada 6 unitats.
Per a llars d’infants: un terç de la plantilla.
Residències d’estudiants dependents del Departament d’Educació:
a) Personal de restauració: 50% del personal.
b) Vigilància: una persona.
Preguntes (i respostes) sobre el dret de vaga
Drets a la vaga
Aquest dia, has de saber que….
- Totes les persones treballadores tenen dret a fer vaga per a defensar els seus interessos. És un dret reconegut a la Constitució, de caràcter individual, i que no depèn de cap referèndum ni votació col·lectiva. El dret a vaga no es pot sancionar.
- La falta d’assistència a lloc de treball per vaga no es computa com a absentisme.
- L’empresari no pot substituir els treballadors vaguistes per altres treballadors (ni provinents d’ETT ni de la pròpia empresa).
- No és obligatori, però sí recomanable, notificar a l’empresa la intenció de fer vaga.
- Les hores no treballades no han de recuperar-se.
- El dret a vaga comporta; d’una banda, la pèrdua del salari de la jornada (salari base i complements salarials) i per l’altre, la suspensió de l’obligació de cotitzar a la seguretat social.
Què són els piquets?
- La publicitat de la vaga forma part del dret a vaga, i la manera de donar-la a conèixer és mitjançant els piquets. Els piquets tenen la funció d’informar sobre els motius de la vaga i són especialment necessaris a les petites empreses on no hi ha representació sindical. A més, donen cobertura als qui tenen dificultats per exercir el seu dret a vaga, pels motius que sigui; per exemple, perquè el seu contracte és temporal o perquè l’empresa els ho impedeix.
Preguntes i respostes més freqüents davant la convocatoria de vaga del dia 29 de març
1.- Qui pot anar a la vaga?
Totes les persones treballadores tenen dret a fer vaga per a defensar els seus interessos. És un dret reconegut a la Constitució, de caràcter individual, i que no depèn de cap referèndum ni votació col·lectiva o claustre. El dret a vaga no es pot sancionar.
2.-El director/a pot decretar que he fet absentisme al meu lloc de feina?
La falta d’assistència al lloc de treball per vaga no es computa com a absentisme. Les hores treballades no cal recuperar-les.
3.-Cal preavisar o dir que fas vaga?
No si no vols, ni per escrit ni verbalment i, a més a més, no et poden obligar a fer-ho. Si per organització del centre ho vols comunicar ho pots fer, però no estàs obligat
Encara que 48 hores abans el Departament decreta els serveis mínims. Si tu formes part estàs obligat anar al teu lloc de treball.
4.-Quants diners m’han de treure de la nòmina?
El descompte està en funció del salari del treballador o treballadora. El càlcul es fa dividint per 30 la base de cotització, es descompta la part proporcional de pagues extres i del descans setmanal, però no les vacances. (Uns 90 €)
5.-Piquets
La publicitat de la vaga forma part del dret a vaga i la manera de donar-la a conèixer és mitjançant els piquets. Els piquets tenen la funció d’informar sobre els motius de la vaga i són necessaris . A més donen cobertura als qui tenen dificultats per exercir el seu dret a vaga.
Els treballadors que es declaren vaguistes poden fer publicitat d’aquesta davant els centres escolars. El mateix dia de la vaga perquè facin vaga.
6.-Poden substituir els docents amb Monitors?
No es pot, en cap cas no es pot substituir cap docent per un monitor. Ja que per això existeix el decret de mínims.
7.-Si estic en serveis mínims puc fer vaga?
Malgrat et toqui treballar pots declarar-te vaguista i computar com si realitzessis la vaga.
8.- S’ha de fer una circular pels pares?
Es recomanable. Però en cap cas s’ha de posar els noms i cognoms dels vaguistes. I s’ha de dir que els serveis mínim estan garantits.
9.-Els serveis mínims ha de ser tots del equip directiu?
No, amb una persona de l’equip directiu és suficient
10.-Qui decreta els serveis mínims?
L’Administració.
La direcció ha de dir 48 hores abans qui forma part del serveis mínims.