La Federació d’Educació de CCOO fa molts anys que denunciem les elevades taxes de temporalitat del personal docent (properes al 40%) i laboral (aproximadament del 70%) del Departament d’Educació per la greu afectació laboral i educativa que impliquen. Aquesta temporalitat tan elevada, a més de provocar una situació gravíssima de precarietat i d’incertesa laboral als treballadors i treballadores, comporta una disminució de la qualitat de l’educació per la constant rotació de personal en els centres. 

Aquestes taxes de temporalitat han estat provocades per la pròpia administració que durant molts anys ha incomplert reiteradament la normativa (l’EBEP) i no ha aprovat les ofertes d’ocupació pública que haurien pogut impedir arribar a aquests extrems. 

Des de CCOO considerem que la situació que ha creat el Departament és intolerable i que cal avançar de manera decidida en la disminució de la temporalitat i l’estabilització de les persones interines. 

Cal dir que el sistema més segur jurídicament fins a dia d’avui per disminuir les taxes de temporalitat i que les persones interines puguin accedir a la funció pública és el concurs oposició. Per aquest motiu, CCOO sempre hem treballat per aconseguir acords tant a nivell estatal com autonòmic que permetessin la convocatòria d’aquests processos selectius en les millors condicions possibles per a totes les persones interines, tal com varem fer amb les bases de l’oferta pública de TEEI. 

El mes de juliol d’enguany CCOO vam arribar a un acord amb el govern de l’Estat en el que, respectant el marc legal establert, es fixava reduir la temporalitat al 8% mitjançant la convocatòria d’uns processos selectius que garantissin les condicions més adients per a les persones interines, donant més pes al temps de serveis prestats i fent possible que les proves no fossin eliminatòries. A més a més, gràcies a la pressió de CCOO també vam aconseguir incloure una indemnització per a les persones que no superessin l’oposició que suposa una penalització a les administracions, tot garantint la seva permanència a la borsa de treball.

El tràmit parlamentari del Reial Decret que incorporava aquest acord està comportant alguns canvis produïts per les esmenes dels grups parlamentaris i generant moltes incerteses a les persones interines. Tot i així, un cop es clarifiqui la nova norma, CCOO, com hem fet fins ara, continuarem treballant per assolir els millors acords possibles per reduir la temporalitat tot assegurant el caràcter estabilitzador dels processos selectius, sempre amb seriositat i sense postular solucions falses que indueixen a confusió, com ara, la fixesa sense concurs de cap mena, concursos de mèrits restringits, etc. El col·lectiu de persones interines, per la situació que viu, no necessita que l’enganyin creant-li expectatives on no n’hi ha, al contrari, mereix el màxim respecte. 

En aquest sentit des de CCOO:

  • Exigim a l’administració la publicació, el més aviat possible, de totes les places susceptibles d’estabilització, a més a més de, en cas necessari, una dotació extraordinària de places per erradicar d’una vegada els alts nivells de temporalitat.
  • Exigim a l’administració que obri un procés de negociació que permeti contemplar els diferents escenaris que poden donar-se un cop s’hagi aprovat definitivament la llei de reducció de la temporalitat en les administracions públiques, de manera que sigui possible a partir d’aquell moment avançar ràpidament en la posada en marxa dels processos d’estabilització.
  • Garantir, com fins ara, que els processos d’oposicions siguin transparents i comptin amb totes les garanties, es simplifiquin les proves i que aquestes no siguin eliminatòries i els serveis prestats tinguin el major pes possible.
  • També cal tenir en compte el col·lectiu de persones que han superat unes oposicions i no han obtingut plaça, cal estudiar-ne la fórmula més adient per a la seva estabilització amb seguretat jurídica. És prioritari que es comptabilitzi el fet d’haver superat unes oposicions sense haver obtingut plaça.

 

#DefensemEstabilitzarLesPersonesInterines

#MesPlacesMesEstabilitzacio

#CCOOAmbLEstabilitzacio

#LesPersonesInterinesNoSomNovesAspirants

image_print
Comparteix.

Comentaris tancats.