CCOO va organitzar una xerrada/debat sobre l’FP Bàsica i Dual amb la presència del director dels Serveis Territorials d’Ensenyament del Baix Llobregat


El passat 14 de gener va tenir lloc a la seu de CCOO de Cornellà la presentació del Departament d’Ensenyament sobre el desplegament i la implantació de la Formació Professional Bàsica i Dual al Baix Llobregat amb la presència de Josep Mª Pérez, director dels SSTT d’Ensenyament del territori i varis tècnics del Departament .

La presentació va ser a càrrec de Xavier Arasanz, coordinador d’FP del Baix Llobregat, que va explicar els elements i l’estructuració del sistema integrat de qualificacions i formació professional i les novetats que representa la implantació de l’FP Bàsica.

En tot el territori només hi ha una línia d’FP Bàsica, a l’IES Severo Ochoa, implantada per a cumplir la llei estatal i no perdre les subvencions. De moment es respecten les ràtios anteriors que tenien els PFI, de 15 alumnes per aula , i els professors són docents d’Ensenyament , no per haver-ho restringit en el desplegament autonòmic (45%) que ha mantingut al peu de la lletra els currículums estatals.

A continuació Arasanz va exposar els serveis de l’FP adreçat a les empreses, amb la finalitat de millorar la qualificació professional dels treballadors, la productivitat i la competitivitat. La flexibilització ha estat clau al Baix Llobregat per adaptar els horaris dels cicles formatius a les jornades dels treballadors i fins i tot s’han modificat els currículums de 2 cicles que no es feien a Catalunya per ajustar-los a les necessitats de les empreses del territori.

El Baix Llobregat ofereix 24 de les 26 famílies professionals a tots els nivells: PFI, CFGM,CFGS en centres públics i privats.

Pel que fa a la dual hi ha 29 grups fent dual  i 1 en alternança (públics i privats). Aproximadament el 52% de l’alumnat està amb contracte d’aprenentatge i el 48% està amb beca formativa. De mitjana es deixen s’imparteixen 310 hores curriculars als centres, el que suposa unes 1000 hores aproximadament a l’empresa (1 hora curricular són 2 hores a l’empresa més les hores de formació en centres de treball).

En el debat CCOO vam lamentar la manca de diàleg i informació per part del Departament d’Ensenyament en el desplegament de l’FP Bàsica i Dual. Desconeixiem moltes de les dades que es van donar i algunes d’elles no coincidien amb les que s’han donat oficialment, com el nombre d’alumnes que han cursat dual els darrers anys (2013-14: 2116 alumnes vs.1805 alumnes).

Vam denunciar la falta de recursos dels tutors dels centres i de la figura del coordinador per dur a terme un projecte dual amb garantia. També vam recordar la falta de formació als tutors d’empresa: 4 hores presencials en el millor dels casos, o bé formació a càrrec del tutor del centre

CCOO va manifestar la voluntat de participar en la formació dual com a agent social, amb el diàleg i el consens que caracteritza els models duals que tenen èxit a Europa i al País Vasc amb la finalitat d’assolir un model propi amb garanties pels docents, els alumnes i els treballadors. Arasanz es va manifestar obert al diàleg i va afirmar que el paper dels sindicats era imprescindible per a garantir l’èxit de la Dual. Va recordar que els orígens de la formació dual a Catalunya va ser la formació dels treballadors de l’empresa Roca a petició de CCOO.
D’esquerra a dreta: T.Mora, M.Sangüesa, X.Arasanz,J.M.Pérez

image_print
Comparteix.

Comentaris tancats.