A partir del 1 de desembre de 2015, entra en vigor l’Ordre ESS/1187/2015, que desenvolupa els processos de tramitació de baixes mèdiques i confirmació, altes mèdiques i el control de les situacions d’incapacitat temporal, continguts en el Reial Decret 625/2014, de 18 de juliol. Aquest RD va establir una nova regulació dels processos d’incapacitat temporal (IT) durant els primers 365 dies, que suposa:
- L’aprovació de nous models de comunicats mèdics d’alta/baixa i confirmació d’Incapacitat Temporal, que classifiquen les baixes en funció de la seva durada en: molt curta (inferior a 5 dies), curta (de 5 a 30 dies), mitjana (de 31 a 61 dies) i llarga (més de 61 dies), a partir d’unes taules elaborades per aquesta finalitat.
- En els processos de baixa de durada molt curta, el facultatiu emet els comunicats de baixa i alta en el mateix acte mèdic, utilitzant un únic part.
- Independentment de la durada estimada, el facultatiu expedirà l’alta mèdica per curació o millora que permet realitzar el treball habitual quan consideri que el treballador ha recuperat la seva capacitat laboral.
- Si el treballador no acudeix a la revisió mèdica prevista en els comunicats de baixa i confirmació es podrà emetre l’alta mèdica per incompareixença.
- Quan s’emeti l’últim comunicat de confirmació anterior a l’esgotament dels 365 dies naturals de durada, el facultatiu haurà d’informar al treballador, en l’acte del reconeixement, que esgotat aquest termini el control del procés correspondrà a l’INSS (Institut Nacional de Seguretat Social).
- En els processos de baixa i confirmació el treballador presentarà a l’empresa la còpia del comunicat en el termini màxim de 3 dies i el part d’alta a les 24 hores de la seva expedició.
- L’empresa transmetrà a l’INSS el comunicat de baixa, confirmació o alta, després d’emplenar les dades en el termini màxim de 3 dies hàbils a través del sistema XARXA.
CCOO proposa:
- Que s’indiqui que aquestes durades són un referent, però no un límit inassolible, i que en els casos on es superin les durades estàndards s’analitzin comptant amb el professional que ha decidit no donar l’alta mèdica per raons sanitàries i es tingui també en compte la informació procedent de la persona afectada.
- Que l’INSS elabori protocols per revisar de manera periòdica aquesta taula inicial de durades estàndard, incorporant elements de revisió, i s’afegeixin noves variables com la forma en què es realitza el treball, o els riscos laborals que hi ha en el lloc de treball, per determinar si hi ha aptitud per treballar o no, i ajustar la durada estàndard.
- Que, al si dels comitès de seguretat i salut o a les reunions a les empreses amb els delegats de prevenció, es faci seguiment de la correcta aplicació d’aquest canvi normatiu, que es garanteixi que ha estat conegut per tothom i s’avaluï el seu impacte.