Davant d’algunes afirmacions que corren per les xarxes i creen neguit i preocupació envers les conseqüències de l’aplicació d’aquest acord, des de CCOO donem resposta.

Preguntes i respostes sobre l’acord: 

1.-A partir d’ara, si estic més de tres anys com a interí/na, em faran fora?

No, a partir d’ara, les administracions tindran l’obligació de treure les vacants estructurals a oferta pública d’ocupació abans dels tres anys. En cas de no fer-ho, l’Administració serà sancionada i la persona interina hi romandrà fins que finalitzi el procés selectiu, amb la qual cosa generaria, en aquest cas, dret a la indemnització i a continuar en la llista de la borsa docent.

2.- Si no supero les oposicions o no m’hi presento em faran fora de la borsa docent?

Ningú serà exclòs de la borsa docent  per suspendre les oposicions, en cap cas el contingut de l’acord preveu canvis respecte al funcionament de cap borsa. A Catalunya tenim un funcionament i criteris de la borsa que deriven de l’Acord que va signar CCOO l’any 1995 i que va establir l’ordenació de la borsa en funció dels serveis prestats a l’ensenyament públic. Cal recordar que la signatura d’aquest acord va comportar que CCOO fóra durament criticada per alguns dels sindicats no signants. Com també ho vam ser per la signatura de l’Acord d’Estabilitat de 2005 que garantia una vacant al personal docent interí que complia uns determinats requisits.

 3.- Arrel de l’acord, cal que es creï una nova borsa docent?

L’acord no obliga en cap cas a modificar el funcionament de les borses ja existents, com és el cas de la borsa docent que ja fa anys que funciona, sinó a crear-ne en aquelles administracions on no n’hi hagi.

4.- Cal haver obtingut una nota mínima en les oposicions per continuar a la borsa docent i sinó et poden fer fora?

L’acord no obliga a modificar el funcionament de les borses existents, sinó a crear-ne en aquelles administracions on no n’hi ha. A Catalunya no hi ha establerta cap nota mínima per formar part de la borsa docent.

5.- Si no supero les oposicions, quan tindré dret a indemnització?

Totes les persones que estiguin ocupant una plaça d’aquest procés d’estabilització (les ocupades des del 31 de desembre del 2017) i que no superin el procés selectiu tindran dret a una indemnització de 20 dies per cada any de serveis prestats, amb un màxim indemnitzador de 12 mesos de salari. Les persones que a partir d’ara superin el temps màxim de la vacant tindran dret també a aquesta indemnització.

 6.-Si no supero les oposicions i obtinc indemnització, puc alhora continuar a la borsa docent?

Sí, no és incompatible. En cap part de l’acord es contempla que el fet de rebre una indemnització per no superar el procés selectiu impliqui l’expulsió de la borsa de treball.

7.-I quines propostes hi ha per les persones majors de 55 que no puguem fer oposicions o que no les superem?

CCOO volem negociar un Pacte d’estabilitat per les persones majors de 55 anys perquè se’ls pugui garantir una vacant, com ja ho férem el 2005 amb l’Acord d’Estabilitat que garantia una vacant al personal docent interí que complia uns determinats requisits.

8.-Aquest acord és definitiu?

L’acord està signat. CCOO ja ha demanat que es constitueixi la comissió de seguiment integrada per totes les parts signants. El Reial Decret-llei 14/2021, de 6 de juliol, que el recollia va ser convalidat al Congrés i es tramitarà com a projecte de llei que pot ser esmenat pels grups parlamentaris per aconseguir una major estabilitat.

Des de CCOO continuarem lluitant perquè, en el procés d’estabilització, les persones interines no siguin considerades com a noves aspirants a exercir la professió docent i es valori al màxim la seva experiència i a la vegada el procés compti amb seguretat jurídica. Cal que pugui ser aplicable i efectiu i es realitzi en les condicions òptimes per posar fi a la precarietat que suposa la temporalitat, establint mesures que evitin l’abús de temporalitat i recuperant la negociació col·lectiva per al conjunt d’empleades i empleats públics.

image_print
Comparteix.

Comentaris tancats.