El pròxim 25 de novembre, d’11 h a 12 h, CCOO tallarem la Via Laietana per, més unides i combatives que mai, tombar el patriarcat i enderrocar les violències masclistes. Per aconseguir-ho, et necessitem!
Aquest 25 de Novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, CCOO, com a sindicat feminista, veu amb preocupació com les violències no minven.
El confinament per causa de la pandèmia va ser molt dur per a les dones que pateixen violència en l’àmbit de la parella, ja que van veure reduït el seu espai social, van quedar tancades amb el seu maltractador i van patir abusos físics, psicològics, sexuals o econòmics. En el desconfinament hi ha hagut un repunt dels feminicidis quan els maltractadors han percebut una disminució del seu control sobre la parella. Des que va començar l’any, a Catalunya ja han estat assassinades 13 dones pel sol fet de ser dones (61 a tot l’Estat espanyol). Des del 2010 hi ha hagut 1.238 dones assassinades per homes. D’altra banda, 1 de cada 4 menors d’edat són testimonis d’aquestes situacions i un 77 % d’aquests han patit en primera persona el maltractament d’aquests violents a casa. En tot cas, però, els feminicidis només són la punta de l’iceberg de la violència contra les dones.
En aquest any 2021, el focus s’ha posat també en la violència vicària, és a dir, les agressions sobre una persona en substitució d’una altra, sobretot, la violència contra les filles i els fills amb l’objectiu d’infligir dolor i control a les seves mares. El cas de l’Anna i l’Olivia, les nenes de Tenerife assassinades pel seu pare, va fer estremir la societat de tal manera que vam aprendre a interpretar i a donar visibilitat a altres casos. Segons fonts del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), a Espanya, tot just un 3 % dels casos de violència de gènere acaba amb la suspensió del règim de visites als pares que han exercit el maltractament i només en un 5,2 % dels casos els jutges dicten la retirada de la guarda i custòdia als agressors com a mesura cautelar de protecció dels menors.
La violència envers les dones no està reservada a una cultura, regió o país específic ni a grups particulars de dones en la societat. La violència masclista representa, en qualssevol de les seves formes, àmbits i expressions, un greu atemptat contra els drets humans, la dignitat i la llibertat de les dones.
La mutilació genital femenina segueix practicant-se a Colòmbia, l’Índia, Indonèsia, Malàisia, el Pakistan, Sri Lanka i molts països de l’Orient Mitjà, i és un problema transfronterer que es manifesta a Catalunya també. La violació i l’ús dels cossos de les dones com a arma de guerra segueix present. El tràfic de dones creua les fronteres nacionals i és perceptible en qualsevol país del món. Cal, així mateix, tractar la prostitució com a crim organitzat, i abordar-lo des de la globalitat i la cooperació policial internacional.
La violència sexual és esfereïdora també al nostre país. Catalunya és el territori on es perpetren més violacions múltiples de tot l’Estat. El 57,3 % de dones de més de 16 anys han patit violència de gènere algun cop a la vida.
És fonamental erradicar l’assetjament sexual o per raó de sexe en l’esfera laboral i implementar mesures de suport i protecció a les víctimes de violència contra les dones. Ens preocupa especialment la situació de les treballadores de la llar que, en moltes ocasions, conviuen i resten soles amb els agressors.
La deshumanització de les dones i la normalització de la violència i el poder com a formes d’excitació es promouen en la nostra cultura mitjançant la pornografia, tot i que també hi ha moltes formes de publicitat on s’utilitza la cosificació de la dona i la hipersexualització de les nenes.
Les dones víctimes de violència temen denunciar perquè, sovint, els processos policials i jurídics les qüestionen i les menystenen, s’allarguen innecessàriament i protegeixen poc. La revictimització és violència institucional i té, com tota la violència contra les dones, un biaix de classe i d’origen.
El rebuig social contra les violències masclistes és cada cop més fort. Tant, que la ultradreta, representant política del masclisme, s’ha vist impulsat a fer bandera de la dominació de la dona, a defensar el patriarcat i a atacar el moviment feminista.
CCOO reivindica el seu lloc com a agent actiu contra tots els tipus de violència contra les dones. Les sindicalistes i els sindicalismes estem compromesos en contra de totes aquestes violències i estem cridats a intervenir-hi a favor de les víctimes, per la igualtat i per la justícia.
CONCRETAMENT, EXIGIM:
- L’increment dels recursos públics per a la negociació i la implementació dels plans d’igualtat.
- L’actuació decidida i amb dotació específica de recursos per a la Inspecció de Treball a les empreses que incompleixen les seves obligacions respecte dels protocols d’assetjament i els plans igualtat.
- Més recursos per a la recuperació i l’acompanyament de les víctimes, especialment en l’àmbit laboral.
- El compromís polític i econòmic del Departament d’Educació amb la coeducació.
- La ratificació del Conveni 189 de l’OIT, en relació amb les condicions de les treballadores de la llar i les cures, a més de la implantació i el seguiment del Conveni 190.
- L’estudi i la publicació de dades certes sobre violència vicària perquè no romangui invisible davant l’opinió pública, així com mesures legislatives per evitar-la i sancionar-la.
- Un canvi de procediment en els processos policials i jurídics perquè protegeixin amb eficàcia i celeritat les dones i no les revictimitzin.
En definitiva, necessitem un compromís, real i efectiu de tota la societat per erradicar les violències que encara avui dia patim les dones perquè les següents generacions de dones puguin viure en un món més segur, més lliure, més just i sense por.
AMB TU TENIM MÉS FORÇA!
25 de novembre
d’11.00 a 12.00 hores
Via Laietana, 16 de Barcelona
I a la tarda manifestació de les entitats feministes, a partir de les 18.30 hores al Passeig de Gràcia amb Avinguda Diagonal.
Feu clic per veure el cartell “Prevenció, proactivitat, ORGANITZACIÓ i acció” o el manifest del 25-N del 2021 en format pdf
Contra totes les violències masclistes: recursos, prevenció i acció.
25-N, Dia internacional per a l'eliminació de les violències contra les dones i les criatures, 2020
Ni un pas enrere! Ens volem vives i lliures!
Com cada any, CCOO de Catalunya celebrem diversos actes al voltant del 25 de Novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les dones. Aquest dia commemorem la data en què es produí el violent assassinat de tres germanes, activistes polítiques, en mans de la policia secreta de la dictadura de la República Dominicana al 1960. Al 1981 es va iniciar la commemoració amb una convocatòria anual i al 1999 l’Assemblea General de Nacions Unides va assumir-ne la reivindicació. Commemorem aquest dia arreu del món per denunciar la violència que s’exerceix sobre les dones, que té el seu origen en la manca d’equitat i la discriminació, i per reclamar la seva eliminació. Els actes previstos són: 22 de novembre Participació a la Cadena Feminista. Podeu apuntar-vos en el següent enllaç: http://novembrefeminista.caladona.org 23 de novembre Presentació i llançament de la campanya #JoTambé 24 de novembre Roda de premsa de presentació de l'informe de violències i presentació de la inciativa Locals amb porta violeta de CCOO, amb Alba Garcia, secretària de Dones i Polítiques LGTBI de CCOO de Catalunya, i Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya. 25 de novembre Dia internacional per a l'eliminació de les violències contra les dones. 26 de novembre Acte en línia sobre els feminicidis a Mèxic: "Feminicidi, injustícia i impunitat a Mèxic: El cas emblemàtic de Marisela Escobedo". Organitza: Fundació Pau i Solidaritat i Secretaria de les Dones i Polítiques LGTBI de CCOO de Catalunya Hora: 18.00-19.30 h, en línia, via Meet. Cal omplir el formulari d'inscripció Hi intervenen: Esther Caballé, directora de la Fundació Pau i Solidaritat Liliana Reyes, coordinadora de CCOO de l'Hospitalet i activista mexicana a Barcelona Lucha Castro, Defensora dels Drets Humans i advocada de Marisela Escobedo Alba Garcia, secretaria de Dones i Polítiques LGTBI de CCOO de Catalunya Es recomana visualitzar previament el documental que està disponible a la plataforma Netflix. Us deixem enllaç del trailer: https://www.youtube.com/watch?v=2vsHHKwqPD8 Data pendent de concretar Acte organitzat pel grup d'homes feministes de CCOO, amb la participació del doctor Miguel Lorente. Aquesta informació s'anirà ampliant a mesura que es tinguin les dades pendents de concretar. Feu clic per veure el cartell del 25N o el manifest del 25NPrevenció de les violències en secundària:
Manifest de CCOO de Catalunya amb motiu del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones i les Criatures
'Contra les violències masclistes, sindicat feminista'
Les violències masclistes són el resultat més greu i esfereïdor de la desigualtat que origina el patriarcat. Un patriarcat que s'adoba en unes relacions socials de gènere basades en l'abús de poder i la violència envers les dones de totes les edats, orígens i condicions socials pel fet de ser dones.
Cada cop que ens assabentem d'una violació, de l'assassinat d'una dona, o de les criatures, o de com actua la justícia patriarcal, sentim dolor i sortim al carrer per exigir l'esforç que calgui per posar fi a aquest flagell social i, també, per justícia.
És indignant que davant dels feminicidis no hi hagi més contundència en les respostes.
Feu clic per veure:
- el manifest del 25 de novembre de 2019: 'Contra les violències masclistes, sindicat feminista'
- el cartell del 25 de novembre de 2019: 'Contra les violències masclistes, sindicat feminista'
- el programa amb els actes centrals del 25 de novembre de 2019
Actes centrals del 25N, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones i les Criatures
12.00 h Acte a la Via Laietana i a la plaça del Rei.
— A la Via Laietana: lectura del manifest, on ens acompanyarà la Rosi, la capgrossa feminista de CCOO del Barcelonès.
— A la plaça del Rei: acte en reconeixement i record de les víctimes de violència masclista i de les víctimes d’assetjament sexual i per raó de sexe en l’àmbit laboral.
14.00 h Dinar de carmanyola a la seu de CCOO (sales 11, 12 i 13).
15.00 h A la sala d’actes de CCOO de Catalunya: projecció del llargmetratge documental 'Sands of silence: waves of courage' (Arenes de silenci: onades de valor).
Es tracta d’un colpidor documental que trenca el silenci de l’abús i la violència sexual més enllà del trist i conegut extrem de l’espectre que suposen el tràfic de dones i nenes, i els feminicidis.
Després de l’emissió del documental, podrem intercanviar impressions amb Chelo Álvarez-Stehle, productora, realitzadora i guionista.
18.30 h Manifestació del 25-N, amb el lema “Contra les violències masclistes, autoorganització feminista”, als jardinets de Gràcia.
Punt de trobada de CCOO: Palau Robert.
Actes al Barcelonès
El 22 de novembre, a les 11.00 h a la sala d'actes del local de CCOO de Badalona.
Cinefòrum amb el documental es 'Volar' produït per Emakunde, Institut Basc de la Dona, Premi al millor documental estranger al Festival de Cinema de Copenhague 2019. Posteriorment tindrà lloc la presentació de la Rosi, la capgrossa feminista de CCOO del Barcelonès.
A l'Hospitalet de Llobregat:
El 28 de novembre, a les 9.00 h, a la Plaça de Colom, 1, taller 'Dones, Asil i Treball' organitzat amb el CITE en el marc d'actividats de l'Espai de Ciutadania de l'Hospitalet, amb motiu del 25N
Actes a Tarragona
La Canonja
El 23 de novembre, a les 9.30 h, activitat benèfica per la Fundació Ana Bella 'Mou-te per la igualtat de gènere i en contra de la violència masclista' al Pavelló de La Canonja. Més informació a CCOO de Tarragona.
Tarragona
El 25 de novembre:
8.00 h A l'entrada de les universitats es farà repartiment d’una octaveta de CCOO on explica la reivindicació del 25N.
11.30 h Fotografia des del balcó de CCOO de Tarragona amb la pancarta lila i llaços negres amb el número de dones i criatures assassinades.
12.00 h A la plaça de la Dona Treballadora de Tarragona es farà lectura del manifest conjunt de CCOO i UGT. Seguidament farem manifestació fins als Jutjats, i una vegada allí farem l'explicació de les peticions i queixes que presentarem.
18.00 h Manifestació conjunta unitària a la plaça de la Font.
Actes a Lleida
El 25 de novembre, a les 10.15 h, a CCOO de Lleida, Assemblea de delegats i delegades
10.15.- Presentació i benvinguda. A càrrec de Cristina Rodríguez, Secretària General de CCOO Terres de Lleida.
10.30 h.- "El Conveni 190 i la Recomanació 206 sobre violència i assetjament", de l'OIT. A càrrec de Michela Albarello, secretària d'Internacional i Cooperació de CCOO Catalunya.
12.00 h.- Presentació de l'Informe de dades sobre les Violències Masclistes a Lleida. A càrrec d'Imma Romeo, secretària de Dones de CCOO Lleida.
12.30 h.- Performance "Memorial pels Feminicidis del 2019". A la Pl. Ricard Viñes, de Lleida.
13.30 h.- Lectura del Manifest de CCOO Catalunya pel 25 de novembre, "Contra les violències masclistes, sindicat feminista".
Actes a Girona
El 21 de novembre, a les 10.00 h a la sala d'actes del local de CCOO de les Comarques gironines (Miquel Blay, 1 de Girona), taller 'L'ús d'un llenguatge no sexista: de la teoria a la pràctica' impartit per Cristina Vila, sociòloga experta en igualtat. Inscripcions a [email protected]
El 25 de novembre, a les 19.30 h, als Jutjats de Girona (Avinguda Ramon Folch), concentració amb motiu del Dia Internacional contra la violència de gènere.
Actes al Vallès Occidental
El 22 de novembre, a les 10.00 h, al local de CCOO de Terrassa (Sala Apolo Giménez), taller 'Trenquem amb les LGTBIfòbies'
Actes al Vallès Oriental, Maresme i Osona
Mataró
El 19 de novembre, a les 19.00 h, Xerrada –Debat 'Mitjans de comunicació, Prostitució i Tràfic' al Centre Cívic del Pla d'en Boet (C/Joan Sebastián el Cano, 6). Intervindran: Cristina Salat, periodista de Mataró Audiovisual, Mònica Peinado, Periodista de la Cadena Ser, Alba Garcia, Responsable de la Secretaria de Cohesió Social i Dones de CCOO, Lluïs Rabell, Traductor, activista veïnal i exdiputat. Organitza la Vocalia de Dones Laia l’Arquera i CCOO del Vallès Oriental, Maresme i Osona.
El 23 de novembre, a les 10.00 h, Ones contra la Violència al Port de Mataró. Jornada amb conferències sobre els recursos per a dones i el protocol d’actuació contra la violència masclista. Hi haurà una taula rodona on participaran dones que han patit violència masclista. Hi haurà carpes informatives, entre les quals estarà Radio Mataró amb el programa Migrades, Vocalia de dones Laia l’Arquera i CCOO. També hi haurà sortides al mar amb diferents tipus de navegació, manifest i música.
El 24 de novembre, a les 12.00 h, a la Plaça Peixeteria, recorregut fins la porta de l'Ajuntament de Mataró: 'Vides Segades' organitzat per l’Ajuntament de Mataró i Teixit de Dones Mataró que consisteix en una performance a càrrec de més de 100 dones, de les quals un grup de 25 dones són de CCOO Mataro, i lectura de Manifest.
El 25 de novembre, a les 19.30 h, a la porta de l'Ajuntament de Mataró, com cada mes i especialment aquest dia acció i reivindicació contra les violències masclistes a càrrec de Teixit de Dones Mataró
Granollers
El 23 de novembre a les 12.00 h, a la Plaça de la Porxada, Grup d’Expressió corporal contra la violència vers les dones i lectura del manifest a càrrec de la Taula d’Igualtat de gènere, de la que forma part CCOO.
El 5 de desembre, a les 10.00 h, al local de CCOO de Granollers (Pius XII, 5-6), taller de prevenció i actuació davant les violències masclistes a l’àmbit laboral, a càrrec de Neus Moreno, membre de la Secretaria de les Dones de CCOO Catalunya.
Mollet del Vallès
El 28 de novembre a les 18.00 h: Taller de prevenció i actuació davant les violències masclistes a l’àmbit laboral. Sala d'actes del Centre Cultural L’Era (carrer Miguel de Cervantes, 19). Organitzat per CCOO del Vallès Oriental, Maresme i Osona.
Manifest amb motiu del Dia Internacional de la no Violència contra les Dones i Nenes
Les violències contra les dones pel fet de ser dones esdevenen l’exemple més dur, dolorós i greu de la discriminació masclista. Suposen una greu vulneració dels drets i de la llibertat de les dones i formen part de la vida quotidiana, social i laboral de les dones de totes les edats, orígens, creences, condicions, opcions i classes. I es produeixen en el conjunt de les relacions socials.
A Catalunya, des del 2008, més de 100 dones, i en alguns casos les seves filles i fills, han estat assassinades per part de parelles o exparelles. En un any es reben més de 13.000 denúncies de violència en l’àmbit de la parella i el sistema judicial denega més del 50% de les ordres de protecció que se sol·liciten. Més de 1.000 homes són denunciats anualment per delictes contra la llibertat sexual i el 4% de les dones s’han vist obligades alguna vegada a deixar la feina a causa de l’assetjament sexual.
12.00 h. Cal portar alguna peça de roba de color lila
CCOO de Catalunya. Via Laietana 16
Manifestació unitària, convocada per Novembre Feminista
25 de novembre
11.30 h
Inici: Plaça Universitat
Final: Passeig de Lluis Companys.
Manifest amb motiu del Dia Internacional de la no Violència contra les Dones i Nenes
Ens volem vives i lliures! Ens plantem!
Feu clic per veure el manifest de CCOO de Catalunya amb motiu del Dia Internacional de la no Violència contra les Dones i Nenes
PRESENTACIÓ "GUIA DIDÀCTICA DEL LLIBRE “NIÑA INVISIBLE", para la erradicación de la violencias machistas"
- BARCELONA: Dilluns 19 de novembre a les 18 h a L’Espai Assemblea. Via Laietana 16 (Soterrani)
- TARRAGONA: Dimarts 20 de març a les 18 h a l'Aula 310, edifici A2, 3a planta del Campus Catalunya. Avinguda Catalunya 35. Tarragona.
2016), en la que mitjançant la narrativa es recullen indicadors que podrien
ajudar-nos a detectar a menors que, junt amb les seves mares, són víctimes de gènere.
Invisible, amb Dolores Martínez Hernández, amb la que ha treballat l'eradicació
de les violències masclistes amb l'alumnat de secundària, batxiller, FP i graus
relacionats amb l'àmbit educatiu.
Gènere i Polítiques d'Igualtat per la UV.
tallers per la prevenció de les violències masclistes, en aules infantil, primària
i secundària, destacant en projectes com els realitzats per l'ajuntament d'Alacant
i Castelló (2014-2018).
de adolescentes con riesgo de violència filoparental".
CARTELLS:
25 de Novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones
'Zero violències masclistes. Ens volem lliures!'
El 25 de novembre és el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. CCOO de Catalunya utilitza aquest any com a lema “Zero violències masclistes. Ens volem lliures!”, i fa una crida a participar en tots els actes que s’estan organitzant al voltant d’aquesta data per denunciar aquest flagell social que cada any maltracta i assassina dones i infants.
El 25-N, manifestació a les 18.00 h a la plaça de la Universitat de Barcelona: "Ens volem vives, lliures i rebels!"
Actes previstos (pendent de concretar algunes hores i alguns llocs, així com alguns actes)
Barcelona
23 de novembre. Sala d’actes de la seu de CCOO, Via Laietana, 16. 10 h. Assemblea sobre violències que s’exerceixen vers les dones, i eines per poder-les erradicar. Inauguració a càrrec de Javier Pacheco i Alba Garcia. 10.30 h Taula rodona amb Begoña Marugán de la Secretaria de la Dona de la Confederació de CCOO sobre el Pacte d’Estat. Experiències. 12.30 h Acció i lectura del manifest a la Via Laietana.
Granollers
25 de novembre. 12 h. Plaça de la Porxada. Performance.
Ho organitza: Taula d’Igualtat de Gènere de Granollers (on participa CCOO)
Mataró
20 de novembre. 19 h. Pla d’en Boet. Xerrada debat: “Pacte nacional contra la violència masclista”.
Ho organitzen: Secretaria de les Dones de CCOO del Vallès Oriental - Maresme - Osona i Vocalia de Dones Laia l’Arquera.
25 de novembre. 19.30 h. Ajuntament de Mataró. Acte de rebuig a les violències masclistes.
Projecció del vídeo de denúncia realitzat per la Xarxa d’Espais Joves de Mataró. Lectura del manifest. Musica i dansa. Ho organitzen: CCOO, Teixit de Dones i les entitats del Consell Municipal d’Igualtat Dona-Home.
Hi col·laboren: Centre d’Informació i Recursos per a les Dones i la Xarxa d’Espais Joves de Mataró.
Terrassa
27 de novembre. 18.30 h. CCOO de Terrassa (sala Apolo Giménez). El Pacte d’estat contra la violència de gènere.
Ho organitza: Esquerres de Terrassa.
2 de desembre. La ruta de l’exili. Argelers – Cotlliure – Elna. Sortida guiada per Assumpta Montellà, historiadora i autora del llibre La Maternitat d’Elna.
12 de desembre. De 10 h a 18 h. VIII Escola Neus Català.
Violències sexuals. CCOO Terrassa (sala Apolo Giménez).
Tarragona
24 de novembre. Lectura del manifest. Plaça de la Dona Treballadora.
Lleida
24 de novembre. Assemblea: “La cosificació de la dona com a forma de violència”.
Girona
25 de novembre. De 10 h a 18 h. Participació de CCOO en la Taula d’Entitats. Organitza: Xarxa de Dones de Girona.
Cornellà de Llobregat
15 de novembre. 9.30 h. CCOO del Baix Llobregat. “Protocols per la prevenció de l’assetjament sexual i per raó de sexe”.
Feu clic per veure:
- el cartell de CCOO de Catalunya amb motiu del 25 de Novembre, Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones
- el targetó amb les activitats i actes que organitza o en els quals participa CCOO de Catalunya, amb motiu del 25 de novembre
- el manifest Zero violències masclistes. Ens volem lliures!
- el manifest conjunt de CCOO de Catalunya i UGT amb motiu del 25 de novembre
- el manifest unitari del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones
- el cartell de la manifestació del 25-N a Barcelona
- el manifest i les imatges de la campanya contra la violència masclista de Trinitat Nova
Durant aquest any 2016 s'han atès a Catalunya un total de 9.591 víctimes i malauradament 5 han estat víctimes mortals.
#EnsVolemVives #NiUnaMes #VolemSerLliures
Les dones són objecte d’una forma específica de violència, que es conseqüència del paper assignat a homes i a dones en una societat estructurada segons criteris sexistes, per això, aquesta violència és una violència de gènere. A més, a causa l’estructura jeràrquica i de poder desigual en la qual conviuen, l’objecte de la violència sol ser la dona, per això, també podem ben bé anomenar-la violència masclista.
Les formes que adopta aquesta violència són variades. Des del menyspreu o el no reconeixement, fins a l’agressió física, passant per la verbal, o l’econòmica, en molts casos es donen com a pràctiques socials i actituds assumides, fins i tot per aquelles que les pateixen, com a part de l’ordre normal de les coses, i a vegades amb una condescendència, diríem, amarga.
Fer visible aquesta situació ha estat una tasca d’anys, amb moltes vides perdudes, fins que el 28 de desembre s’aprova la Llei orgànica 1/2004 de mesures de protecció integral contra la violència de gènere. Tanmateix, com demostren les estadístiques anuals, la seva plasmació legal no ha impedit que milers de dones siguin maltractades, i que algunes d’elles hagin perdut la vida.
El problema persisteix perquè la seva arrel es troba encara instal·lada, per a molts homes i per a moltes dones, en el més profund de les idees i creences que guien la forma amb què estableixen les seves relacions als diferents àmbits socials, i molt especialment al de la parella. Aquestes creences no són més que això: suposicions del que s’espera que ha d’assumir un rol dona o un rol home. Resulta significatiu i confirma això el fet que la violència masclista no sap de classes socials ni de nivells culturals.
És ben complicat canviar aquests pressupòsits, com tants altres, amb conseqüències negatives i limitadores per al desenvolupament de les persones, en un marc de pau i de llibertat. Això ho sabem bé els educadors i les educadores, però també sabem que es tracta d’un camí de llarg recorregut que no es pot abandonar.
L’escola, en aquest sentit, juga un paper clau: en primer lloc a l’hora de detectar entre els nois i les noies actituds sexistes, i en segon lloc per la potencialitat educadora que pot tenir la transmissió de valors alternatius i igualitaris, que ajudin a desmuntar aquests, diríem, estigmes del gènere.
Però això no és tasca d’un dia, d’una activitat específica o d’un tema en un temari, és més aviat una tasca transversal i constant, una tasca que, per poder aplicar-se de forma fluida, requereix que siguem nosaltres, el professorat, els primers i les primeres en ser conscients de la seva importància i de la seves conseqüències en les vides de les persones. Aquesta tasca també exigeix algunes precaucions, de les quals en destacaríem dues: una, tenir en compte la diversitat de formes que adopta la violència de gènere abans d’arribar als seus extrems més dramàtics, i remarcar dintre dels valors de respecte, solidaritat i pau que guien molts dels nostres projectes educatius l’específica forma de ser d’aquest tipus de violència, pel fet d’estar instal·lada i assumida en el fons de molts hàbits socials transmesos com a quelcom “natural”.
L’altra, no fer del nostre un discurs victimitzador. Educar per la igualtat, coeducar, és una tasca dirigida tant a ells com a elles, perquè no hem d’oblidar que ells també són víctimes del seu rol. No podem coeducar presentant les dones com a víctimes dels homes. El rol de víctima s’acaba naturalitzant com a un atribut de les dones i, com sabem, la víctima (una paraula que, per cert, sols existeix en femení), per ser-ho, es converteix en un subjecte passiu, sense capacitat de sortir de la seva situació per ella mateixa. Per això, hem de tenir en compte que els discursos que transmetem no consolidin els papers agressor / víctima, en homes i dones, i evitar així la seva naturalització en el pensament dels nois i les noies .
Desafortunadament, la resta d’estímuls externs que els joves i les joves reben diàriament no acompanyen gaire: des de la imagineria sentimental projectada en molta de la música que escolten els i les adolescents, fins als valors amb què es troben en la seva interacció social diària fora de l’escola i l’institut, o els transmesos pels espectacles mediàtics. Tanmateix, sempre podem convertir tot aquest “material” en una oportunitat d’anàlisi des de l’aula. Tasca complicada, ja ho sabem, però ja sabíem que educar és ben difícil.
Aprofitant la commemoració del dia internacional contra la violència de gènere ens agradaria transmetre al conjunt del professorat la necessitat de mantenir viu en els nostres centres un espai de reflexió sobre gènere i educació, capaç de plasmar-se en pràctiques concretes que travessin la nostra acció educativa, perquè una de les eines més efectives contra la violència de gènere és l’educació en valors d’igualtat. Aquesta és la nostra aportació més valuosa, com a professionals de l’escola, a la solució d’un problema encara massa present a la nostra societat: la violència de gènere.