Modificació de la Llei de la Ciència: EXIGIM CANVIS QUE EVITIN LA PRECARIETAT I GARANTEIXIN L’ESTABILITAT

El dijous passat es va fer la quarta reunió del grup de treball de la Mesa General de Negociació de les Administracions Públiques, amb l’objectiu d’abordar l’Avantprojecte de llei per a la modificació de la Llei de la ciència. Aquest treball va començar iniciar al maig, i es va reprendre la setmana passada, amb un segon esborrany que recollia un bon nombre de reivindicacions de proposades per CCOO: supressió de la figura tenure track proposada inicialment, recuperació del personal científic titular o indemnització per final de contracte per tot el col·lectiu predoctoral i postdoctoral, entre d’altres.

El principal avenç de la reunió de dijous afecta, precisament, a aquesta indemnització. FA uns dies, CCOO vam expressar públicament la nostra posició absolutament contrària a la discriminació del personal que ja està contractat. El Ministeri de Ciència i Funció Pública van acceptar la nostra demanda i la darrera versió de l’avantprojecte de llei admet la indemnització per a la totalitat de contractes predoc i postdoc. En la mateixa línia, hem exigit l’increment de les retribucions per al personal predoctoral, de manera que se situï al límit màxim des de l’inici dels contractes.

Com a totes les reunions prèvies, CCOO hem insistit en la necessitat de suprimir la taxa de reposició per al personal de recerca, (que resulta especialment preocupant en entitats on no es produeixen baixes i s’impedeix la possibilitat de realitzar noves contractacions), i en la integració de tot el personal de recerca en l’àmbit d’aplicació de la Llei, de manera que se’n reconeguin i garanteixin els drets. Hem exigit, a més, la incorporació als convenis col·lectius de referència de cada sector de totes les modalitats contractuals que es detallen en aquesta llei.

D’altra banda, hem continuat defensant que és essencial desenvolupar la carrera professional de tot el personal de recerca, incloent totes les escales i sectors. En aquest punt, l’únic avenç ha estat un compromís de Funció Pública de convocar els grups de treball per negociar la carrera professional, les retribucions i la valoració de mèrits, encara que queda sense concretar quan es farà, i en qualsevol cas, serà de manera independent a la Llei de la Ciència. Encara s’ha avançat menys en la nostra petició d’integrar en el Sistema Nacional de Salut, tant al personal investigador com tècnic i de gestió, i caldrà un esforç addicional per obrir aquesta negociació.

D’altra banda, mantenim el nostre objectiu de limitar la contractació temporal i garantir la feina estable. L’èxit que suposa la nova reforma laboral amb la limitació de la contractació temporal s’ha d’adaptar també al sector de la R+D+i. Per això CCOO plantegem fer un pas més enllà en la modalitat contractual indefinida d’activitats cientificotècniques, proposant convocatòries d’OEP que permetin consolidar aquests llocs de caràcter clarament estructural.

Pel que fa als contractes postdoctorals d’accés al SECTI, CCOO seguim exigint l’obertura de l’avaluació R3 a tot el personal amb titulació de doctorat que tingui entre 3-6 anys d’experiència postdoctoral. Entre altres arguments, entenem que la limitació de participació en aquestes convocatòries només a determinats programes de contractació deixa fora molt personal, especialment als que van haver d’emigrar per falta d’oportunitats a causa de l’anterior crisi financera i que compten amb una experiència i mèrits científics suficients per al seu reconeixement. En la mateixa línia, cal garantir l’estabilitat laboral després de l’obtenció de la certificació, amb ofertes d’ocupació pública suficients proporcionades.

Funció Pública dona per tancada la negociació en aquest punt. CCOO considerem que continua havent-hi un bon nombre d’articles que cal modificar i sobre els quals no hem rebut resposta. El Ministeri de Ciència sembla que comparteix la nostra posició i manté una actitud receptiva a continuar la feina.

CCOO EXIGIM QUE LA NOVA LLEI INCORPORI TOTS AQUESTS CANVIS QUE EVITARAN LA PRECARIETAT I GARANTIRAN L’ESTABILITAT.

__________________________________________________________________

CCOO és el primer sindicat a la Funció Pública, en comptar amb el suport d’un 36,6% del personal públic i tenir cinc representants a la Mesa general de negociació de les Administracions Públiques, davant del 34,8% d’UGT (cinc representants ), 22,2% de CSIF (tres), 2,8% de CIG (un) i 3,6% d’ELA (un).

Font: BOE núm. 178, de 27 de juliol de 2021