CCOO considerem que les novetats que inclou la modificació de la reforma laboral (RDL 32/2021)  són una gran oportunitat per a l’estabilització dels investigadors i d’increment de la qualitat a l’ocupació. En aquesta línia, creiem que les declaracions de la CRUE són alarmistes i injustificades. En l’àmbit de la recerca, tothom està d’acord que la temporalitat afecta negativament a la qualitat, per la qual cosa no s’entén que els rectorats qüestionin aquest aspecte de la reforma laboral i demanin que se segueixi mantenint la contractació per obra o servei.

A més, aquesta queixa dels rectors i de les rectores, es justifica encara menys si tenim en compte que a la reforma laboral hi ha períodes transitoris per a l’adaptació i que a l’avantprojecte de modificació de la Llei de la Ciència també es preveu la creació de contractes indefinits adaptats a les necessitats de la recerca.

De fet, aquelles persones que a la data d’entrada en vigor del RDL 32/2021 tinguin un contracte per obra o servei podran seguir en la mateixa situació a les universitats fins a la finalització del contracte, amb una durada màxima de tres anys. De manera transitòria, fins a la finalització del mes de març, les universitats podran fer nous contractes per obra o servei amb una durada màxima de sis mesos. Les universitats també podran emprar altres figures de contractació ad hoc quan el finançament provingui de fons europeus.

Tal com fem en tots els sectors, en l’àmbit de la recerca, l’objectiu de CCOO és aprofitar la reforma laboral per posar fi a la precarietat i algunes males pràctiques que han propiciat fins ara els contractes d’obra o servei: concatenar contractes a mesura que van sorgint projectes, contractar personal d’investigació per a un projecte i que acabi treballant en tres diferents o contractar personal que va “saltant” d’un projecte a un altre, any rere any. Cal tenir en compte que Espanya és el país del món desenvolupat amb més nivell de precarietat en l’àmbit de la recerca i amb un volum important de contractacions en frau de llei.

Per això CCOO entenem que el que haurien de fer els rectorats és iniciar els tràmits per sol·licitar l’autorització de taxes addicionals i suplementàries de reposició contemplades a la disposició addicional quarta del RDL 32/2021 amb l’objectiu de començar l’adaptació gradual i la transició assossegada als nous models de contractació estable per tal de dignificar el personal investigador de les seves universitats i millorar en conjunt la qualitat del sistema investigador.

image_print
Comparteix.

Comentaris tancats.