Situació de les negociacions amb el Departament d’Educació

Full d’actualitat en pdf aquí.

CCOO hem encetat un procés d’assemblees per conèixer l’opinió de la nostra afiliació sobre les propostes del Departament d’Educació. Continuarem amb aquest procés i farem una consulta a tota l’afiliació abans de finalitzar el curs. En aquestes assemblees estem explicant el contingut de la mediació que hi ha hagut entre el Departament d’Educació i els set sindicats d’educació que formen part del Comitè de vaga. Amb aquest full d’actualitat volem informar tot el personal docent del Departament d’Educació de com ha anat les negociacions durant aquests últims dies.

  • El dia 1 juny es va fer la primera reunió de la segona tongada de mediacions amb els sindicats convocants de les vagues en la que la proposta del Departament va ser el retorn de l’assoliment dels estadis als 6 anys a partir de l’1 de setembre del 2022, entre altres mesures com noves dotacions per l’escola inclusiva, el retorn de l’horari lectiu de primària pel curs 23-24 i el de secundària pel 24-25. Els sindicats unànimement vam considerar que era una proposta insuficient.
  • Es va tornar a convocar mediació el dia 7 i el Departament va oferir el retorn de l’hora lectiva tant per primària com a secundària pel curs 23-24. La part social vam insistir que calia alguna reversió de les retallades que afectés la totalitat del col·lectiu el curs vinent. Es va convocar de nou la mediació l’endemà al matí, però es va ajornar a la tarda perquè semblava que el departament s’estava plantejant el retorn de l’hora lectiva per a tots els col·lectius pel curs 22-23 i ho havia de consultar amb el Govern. A la reunió el Departament va informar que de moment no tenien el vistiplau d’Economia. El comitè de vaga va insistir que calia el retorn de l’hora lectiva per a tothom o la moratòria del calendari pel curs 22-23.

Així doncs, de moment, sembla que el Departament no és capaç de desencallar el conflicte, donant una sortida amb la reducció d’una hora lectiva a totes les etapes educatives, amb la moratòria del canvi del calendari o amb tantes altres qüestions presents en la plataforma unitària. Ha fet alguns avenços en temes com l’increment de personal d’atenció educativa, de grups d’FP a l’ensenyament públic o la recuperació del dret al primer estadi docent als 6 anys. Tanmateix, aquests avenços són, sens dubte, fruit de la mobilització sindical i del conjunt de la comunitat educativa per millorar l’educació i les condicions laborals, però no donen resposta a moltes de les reivindicacions de la part social.

Cal, per tant, que els treballadors i treballadores valorem amb molta cura quina és l’estratègia a seguir a partir d’ara. És important que fem assemblees en els nostres centres per discutir i reflexionar conjuntament si la via a seguir és la d’arribar a algun acord o cal pressionar més amb les mobilitzacions a partir del curs vinent.

Si vols organitzar una assemblea en el teu centre per parlar-ho, CCOO t’ajudem. Truca o envia-li un whatsapp a la delegada/t de CCOO que sigui referent en el teu centre i t’ajudarà a organitzar-ho. 

#NegociacioRealJa #VagaEducació #MilloremLEducació #RecuperemDrets