Mesa sectorial 05/07/2022: exigim tota la informació del concurs de mèrits del personal docent

Resum mesa sectorial 05/07/2022

Exigim a Educació que faciliti tota la informació del concurs de mèrits del personal docent!

Ahir 5 de juliol  vam participar a la  Mesa Sectorial del Departament d’Educació, aquests eren els punts de la convocatòria:

  • Concurs-oposició  a inspecció
  • Concurs de mèrits del personal docent
  • Manteniment de la retallada de reducció de  2 hores complementàries i no lectives a persones majors de 55 anys

Sobre el concurs-oposició al cos d’inspectors d’educació encaminat a reduir el percentatge d’inspectors/es en comissió de serveis podem esmentar dues novetats: les persones aspirants gaudiran de 60 minuts per a consultar la normativa en suport paper o digital i l’última prova (la part A del temari) que tindrà lectura i correcció interna del tribunal.

CCOO vam reclamar que s’especifiqués un calendari aproximat amb les diferents dates de la convocatòria i alhora vam reiterar la necessitat de la figura de l’apoderat/da sindical, com a observadora del procés en aquest i tots els altres concursos-oposició. Per millorar la transparència dels processos d’oposició és molt important que els tribunals es puguin obrir a la representació sindical com a observadora.

Pel que fa  al concurs de mèrits de personal docent d’educació pública no universitària vam exposar la nostra queixa a l’administració per la seva lentitud i manca de transparència. Aquest és un tema complex, cal que s’acompleixi al màxim l’objectiu del concurs que és el d’estabilitzar les docents interines, la convocatòria és aquest setembre, per tant ja s’haurien d’haver celebrat moltes més meses (aquesta tot just és la 2a) i se’ns hauria d’haver facilitat la proposta de vacants per especialitats. Necessitem que Educació ens expliqui els criteris i  com han fet els càlculs per determinar quines places han d’anar pel procediment del concurs de mèrits, quines pel concurs-oposició extraordinari i quines pel concurs-oposició ordinari. Alhora vam manifestar el nostre disgust perquè aquest procediment no inclou una reserva de places per aspirants amb discapacitat  i la nostra queixa per l’elevat preu de la taxa que hauran de pagar les docents participants per cada sol·licitud que facin.

Sobre el concurs de mèrits és important destacar dos temes: que a Catalunya la convocatòria i gestió es farà des del mateix Departament d’Educació, com faran també Euskadi i Galícia (en la resta de CCAA el procediment es coordina i gestiona des del Ministeri d’Educació i FP) i que finalment surten les places del cos PTFP de les diferents especialitats (places que en un primer moment el Departament havia anunciat que estaven comptabilitzades en el cos de professorat de secundària). CCOO ja havíem advertit del perill de que es fes així i que s’havia de garantir l’accés a l’estabilització a tot el professorat PTFP.

Altres dades d’interès sobre aquest concurs:

  • La previsió és que la primera quinzena de setembre es publicarà la convocatòria d’aquest concurs de mèrits i les sol·licituds es podran presentar a partir de l’endemà de la publicació. El procés es resoldrà cap al mes de març.
  • Les persones aspirants podran fer tantes sol·licituds com vulguin i les hauran de prioritzar dins d’un formulari que anirà valorant els mèrits a mida que es vagin introduint.
  • La formació que consti a xtec serà la que es carregarà, no la de l’Atri.
  • Els mèrits de les persones aspirants seran valorats per un tribunal únic per cada especialitat. Aquest tribunal pot estar format per tants membres com sigui necessari en funció de la quantitat d’aspirants i de places de cada especialitat, també en el cas  que el tribunal sigui mixte per especialitats més minoritàries.

Sent ja proper el Concurs de Trasllats CCOO hem demanat a Educació que  inclogui totes les places que fins ara han estat perfilades i ocupades de forma temporal perquè puguin ser ocupades de forma definitiva i transparent. El Departament va manifestar la seva voluntat d’alliberar aquestes places, esperem que compleixi amb la seva paraula.

 Sobre el punt de l’ordre del dia del  manteniment de la retallada que redueix 2h complementàries i no lectives a les persones majors de 55 anys la part social, per manifestar el nostre rebuig a la manca de negociació del Departament, ens vam aixecar de la mesa perquè no hem volgut ser còmplices d’un mer tràmit que necessitava el Departament per  continuar un curs més amb l’aplicació d’una retallada que fa anys que arrosseguem  i que en reivindiquem la seva reversió.