CCOO exigeix els recursos per garantir el dret a l’educació a distància pública, per superar l’infrafinançament i l’estancament crònic de l’IOC

CCOO exigeix els recursos per garantir el dret a l’educació a distància pública, per superar l’infrafinançament i l’estancament crònic de l’IOC.

  • La ‘legislatura de l’FP’ torna a punxar amb una caiguda de la plataforma que deixa tot l’alumnat d’FP de l’IOC ( Insitut Obert de Catalunya) sense poder fer les proves finals de semestre.
  • L’externalització del manteniment de la plataforma el 2015 va implicar un greu empitjorament del servei.
  • L’alumnat d’FP que ha optat o ha estat derivat a l’IOC torna a ser aquest curs l’afectat per l’escassetat de recursos i per la manca de planificació i de previsió del Departament.
  • La manca d’oferta pública d’FP presencial i a distància minva les oportunitats educatives i laborals de les famílies treballadores que opten per aquest itinerari.
  • Demanem l’aplicació de la Llei 10/2015 i l’execució del compromís adquirit en el marc del sistema FPCAT  d’impuls, creixement i lideratge de  l’IOC en l’FP en línia.
  • El sindicat CCOO fa una crida a la comunitat educativa per treballar conjuntament  per assolir una negociació que resolgui aquesta situació i no descarta properes accions i mobilitzacions.

El dissabte 15 de gener, succeí el que malauradament podia ser esperable, s’anul·laren les proves d’avaluació final de semestre de tot l’alumnat d’FP, més de 10.000 estudiants foren els afectats (part d’ells alumnat menor d’edat de cicles formatius de grau mitjà que hi fou derivat aquest inici de curs per manca de places d’FP), després del mal funcionament de la plataforma des de bon dematí, fins a la seva caiguda i comunicació de l’anul·lació de les proves a les 14.00 hores.

CCOO portem denunciant des de fa anys l’infrafinançament i l’escanyament de l’IOC per part del Departament d’Educació, l’únic centre públic no presencial, i el creixement exponencial de l’oferta privada online autoritzada pel Departament.  Ja en el 2019 aquesta havia crescut un 2.777,69% en els cicles formatius de grau mitjà i un 15.429, 6% en els cicles formatius de grau superior, mentrestant l’IOC perdia alumnat.

La davallada d’alumnat i creixement de l’oferta privada online  és la conseqüència de l’estancament del creixement de l’oferta pública online i de l’externalització dels serveis per part del Departament d’Educació. Des del curs 2015/2016 el manteniment de la plataforma està externalitzat i des de llavors s’ha produït un empitjorament notable del servei amb múltiples incidències i demores. Des de CCOO hem reivindicat i proposat en tots els espais on tenim representació: en meses sectorials del Departament d’Educació, Consell Escolar de Catalunya o Sistema FPCAT l’especificitat de l’IOC que ha d’anar acompanyada d’un règim especial d’autonomia de centre que faciliti la gestió del pressupost propi, un pressupost que ha de ser adequat a un centre en línia del s. XXI i una actualització de la relació i condicions de treball del seu personal i de la compensació econòmica del professorat col·laborador.

Una oportunitat de situar a l’IOC al lloc que es mereix va ser quan es va elaborar el decret del seu funcionament. Un projecte de decret que va néixer sense preveure cap òrgan de participació de la comunitat educativa i perpetuant les condicions de treball inadequades del personal en plantilla i sobretot del personal col·laborador. Per aquests i altres motius en el Consell Escolar de Catalunya CCOO vam presentar un vot particular [https://educaccio.wpsysadmin.dev/2019/educacio/vot-particular-al-dictamen-del-consell-escolar-respecte-lioc/] i ens vàrem veure obligats a votar en contra del dictamen del CEC. En el vot particular avisàvem dels perills de tenir la porta oberta a l’externalització de la plataforma i/o dels materials didàctics, entre altres mancances.

Volem recordar que en les bases del Model català de Formació Professional no presencial es fa un reconeixement a l’impuls inicial de l’FP no presencial per part de l’IOC (llavors denominat Institut Català d’Educació Secundària) i s’explicita l’aposta per la creació d’un centre públic de formació professional integrada. N’exigim en conseqüència el desplegament i l’aplicació efectiva de l’art. 38 de la Llei 10/2015 que estableix: “El sistema d’aprenentatge a distància és regulat per l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya en coordinació amb l’Institut Obert de Catalunya”.

CCOO considerem que l’IOC ha de recuperar el paper capdavanter i d’innovació

CCOO considerem que l’IOC ha de recuperar el paper capdavanter i d’innovació que el va caracteritzar des del primer moment. Aquesta anul·lació de les proves és solament la punta de l’iceberg amb la qual ha embarrancat l’FP pública no presencial i ha de ser el punt d’inflexió per recuperar el paper que li correspon sense dilacions. L’estancament de l’IOC en el context actual de creixement d’alumnat a l’FP i de digitalització beneficia els interessos econòmics d’empreses i multinacionals que han vist el negoci amb la formació formal i no formal online aprofitant la desregulació i l’espai buit que els ha deixat l’administració i competeixen deslleialment amb l’escassa oferta pública. És urgent i inajornable que l’IOC compti amb autonomia de gestió i els recursos adequats per poder actualitzar la seva organització, plataforma i recursos pedagògics, així com les condicions de treball del seu personal de plantilla i col·laborador. Personal que tot aquest temps amb uns mitjans deficients ha fet mans i mànigues per donar el millor servei a l’alumnat, força sovint a costa de dedicar-hi bona part del seu temps personal.

No pot ser que l’alumnat que n’és usuari, majoritàriament persones treballadores que necessiten compaginar els seus estudis i treball i alhora fer conciliació familiar es vegin sempre perjudicades, així com les persones que viuen en entorns rurals amb escassa o nul·la oferta educativa. Perpetuar aquesta situació seria fer un mal servei a la Formació Professional de Catalunya, que tan sovint el Departament se’n vanta.

CCOO diem prou a que les persones usuàries de l’IOC segueixin pagant els plats trencats del seu infrafinançament!