La guerra tindrà conseqüències devastadores especialment pels infants i els joves. L’educació és la millor eina per la pau.

Davant la situació d’Ucraïna des de la Federació d’educació de CCOO proposem a tots els centres educatius que duguin a terme accions i activitats didàctiques per reivindicar i promoure la no violència i la pau.

La formació per la pau, la cooperació i la solidaritat entre els pobles és una de les finalitats que es planteja el sistema educatiu i que es pot treballar de manera transversal. No hem d'oblidar que els centres educatius són un reflex d’una societat amb la qual comparteixen defectes, però en ells també s’educa per a la vida i es busca desenvolupar en l’alumnat les capacitats i competències necessàries per a una participació que fomenti la cultura de la pau.

Hem de contribuir, a través de l’educació, a la conscienciació de tothom en la construcció d’un món millor, un món més just i més humà que permeti que tots els individus tinguin la mateixa oportunitat de desenvolupar plenament les seves facultats en el si d’una societat democràtica, lliure, justa, responsable i en pau.

Davant de l’atac de Rússia a Ucraïna, des de CCOO hem instat a reconduir la situació mitjançant la diplomàcia i el dret internacional. La guerra tindrà conseqüències devastadores per a la població, especialment pels infants i joves, i nefastos efectes econòmics i socials a escala global. Les sancions que anuncia la Unió Europea contra Rússia també repercutiran negativament sobre la vida de la població russa. Demanem a la Unió Europea complir amb la seva finalitat: l’article 3 del Tractat de la UE parla de “promoure la pau, els seus valors i el benestar dels pobles”. I que l’ONU actuï i faci de mediadora i garant del dret internacional, i que els líders polítics busquin solucions a aquest conflicte.

Les persones treballadores, la ciutadania innocent, no poden tornar a ser les víctimes d’un conflicte on es barregen interessos econòmics, comercials i oligàrquics. Ja s’han perdut moltes vides, la resposta passa per la pau.

És per tot això que us fem una crida a posar pancartes a tots els centres educatius de Catalunya amb el lema: “Per la defensa de la pau i del diàleg. No a la Guerra!”.

Us deixem uns enllaços d’interès sobre el tema que creiem que us poden ajudar per treballar a les aules:

“La pau no és només l’absència de la guerra, mentre hi hagi pobresa, racisme, discriminació i exclusió difícilment podrem assolir un món en pau”. Rigoberta Menchú

“Agafem els nostres llibres i els nostres llapis. Són les nostres armes més poderoses. Un nen, un mestre, un llibre i un llapis poden canviar el món.” Malala Yousafzai

“L’educació és la millor arma per la pau”. María Montessori “L’educació és un arma de construcció massiva”. Marjane Satrapi

“L’educació ho és tot. És com l’aire que respirem”. Pepita Casanellas

Enllaços amb comunicats en relació amb la guerra a Ucraïna:

CCOO Catalunya

Confederación Sindical de CCOO

La fede.cat - organitzacions per a la justícia global

Plataforma Aturem la guerra

Comparteix.

Comentaris tancats.