Inadmissible: es canvia el calendari pel proper curs sense consens ni negociació!_

Avui dijous el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, acompanyat del president, Pere Aragonès, ha anunciat quin serà el calendari del proper curs escolar, mitjançant roda de premsa i sense haver comptat per res amb la comunitat educativa. Ha informat que el curs 22/23 començarà el 5 de setembre per a infantil i primària amb jornada reduïda fins el dia 30 i el 7 per l’ESO, batxillerat i FP. També ha comunicat que hi haura un dia més de vacances per Nadal i un altre de lliure elecció.

CCOO manifestem la nostra perplexitat i absoluta disconformitat davant aquesta manera de procedir. No podem acceptar de cap manera que la comunitat educativa no hagi estat informada ni hagi pogut participar en el debat dels canvis a fer i del que impliquen  mitjançant el màxim òrgan consultiu que és el Consell Escolar de Catalunya o que els centres hagin estat informats per correu minuts abans de la mateixa roda de premsa. Tampoc podem permetre que no  s’hagi negociat la part  de condicions laborals amb la part social legitimada com a representant dels treballadors i treballadores.

En la roda de premsa el conseller ha fet al·lusió als dies que s’avança el curs i de com “es farà la compensació”, d’igualtat d’oportunitats, d’igualtat de gènere, de confort tèrmic, de racionalització dels períodes lectius i molts altres aspectes, CCOO li responem que cal tractar amb cura l’educació, que és absolutament necessari tenir concrecions, detalls i valoració de l’impacte en les famílies, alumnat i personal dels centres educatius. És inadmissible que s’argumenti el valor d’unes mesures o canvis de manera absolutament superficial, sense entrar en l’estudi de les repercussions.

Emplacem amb urgència al Departament a aquest debat al Consell Escolar i a treballar i negociar la seva proposta en la mesa sectorial i altres àmbits que correspongui. Mentrestant aquest anunci de nou calendari ens planteja molts interrogants:

  • Es garantirà que a 1 de setembre hi hagi tot el personal docent als centres?
  • Com es podrà preparar el curs en només 2 o 4 dies quan una part de les docents arriben per primera vegada als centres l’1 de setembre? serà així?, hi hauran  canvis previstos en la incorporació que no s’han negociat?
  • Quina sobrecàrrega de feina representarà per al personal fer tota aquesta preparació i gestió dels equips docents?
  • Suposarà una millora en la qualitat educativa? En quines evidències es basa?
  • És un canvi que realment per si mateix propicia la igualtat d’oportunitats?
  • Es tracta de retocs del calendari purament cosmètics?

Diem prou al Departament! Exigim que traslladi als àmbits de consulta i negociació corresponents aquest assumpte tan cabdal. 

De veritat que amb tants aspectes a millorar a l’educació com el finançament, la manca de places a l’FP, les sobreràtios, l’educació inclusiva, la segregació escolar… Cal començar per aquest pedaç? Des de CCOO diem: “Així no, Conseller, així no! Compleixi amb les prioritats que tenim a l’educació de Catalunya que ens hi juguem molt, i no vagi a cop de roda de premsa, si us plau”.