El Ministeri d’Educació i FP ha donat a conèixer els criteris per a l’estabilització de l’ocupació temporal en el sector docent

En la reunió de la Taula Sectorial del Personal Docent no universitari, el Ministeri d’Educació i FP ha donat a conèixer els criteris per a l’estabilització de l’ocupació temporal. 

El Ministeri ha presentat una proposta de criteris que ha treballat prèviament amb les CC. AA., incloent orientacions per a la definició de les diferents places i desenvolupament dels processos. Pots consultar-la aquí

A pesar que el document té alguns aspectes positius perquè les administracions no deixin de tenir en compte algunes places, té també moltes mancances i ambigüitats, sí que recull la compatibilitat dels processos amb el concurs de trasllats o altres formes de provisió de places per a funcionariat de carrera. En aquest sentit, CCOO continua reclamant que se simplifiquin també els processos de promoció interna i d’adquisició de noves especialitats.

El sindicat té molts dubtes que aquests criteris donin com a resultat que es convoquin totes les places necessàries per a reduir la temporalitat per sota del 8%. Sembla que les CC. AA. té interès a limitar injustificadament el nombre de places susceptibles de ser convocades.

CCOO considera que les places de concurs de mèrits tenen unes característiques taxades en la llei i han de definir-se, però la clau és també que no poden deixar de convocar-se totes les places necessàries per concurs oposició, d’estabilització i aprofitant la taxa de reposició per sobre del 100%, per a arribar a la temporalitat màxima marcada. No treure les places suficients implicaria un incompliment clar de l’objectiu dels acords i de la llei, i gran part del personal interí i aspirant no podrà aconseguir ocupació fixa.

El sindicat també ha preguntat per l’execució de la fase de pràctiques abans de desembre de 2024 i el Ministeri ha manifestat que la idea és que la fase de pràctiques comprengui només de setembre a desembre.

CCOO analitzarà i valorarà detalladament el document, i enviarà propostes per escrit al Ministeri per a millorar aquestes orientacions i criteris perquè compleixin de veritat l’objectiu que haurien de tenir.

Finalment, el sindicat insisteix en l’absoluta necessitat que aquest esborrany atorgui claredat perquè es convoquin totes les places en les CC. AA., perquè l’interès fonamental dels i les aspirants i del propi sistema educatiu és que la taxa de temporalitat no superi el 8% en cap autonomia. Per això, hem exigit al Ministeri una taula de seguiment del compliment de l’acord de temporalitat en el sector docent.

Els avanços i les consecucions en les taules de negociació se sustenten en esforços previs de pressió i mobilització. En aquest sentit, CCOO ha realitzat una pressió amb actuacions continuades per al pas de tot el professorat d’FP amb titulació al grup A1, en el que té a veure amb el primer punt de l’ordre del dia, i la campanya de pressió i mobilització “sense places no hi ha plaça” per a reivindicar la necessitat que es convoquin totes les places necessàries per a reduir la temporalitat per sota del 8%, pel que fa al segon punt.