L’inici del curs acadèmic 2021/22 a les diferents universitats públiques catalanes serà recordat per una accelerada assistència presencial a les aules, la qual plateja molts dubtes que afecten a la salut del professorat.

En el pla sectorial per a les universitats (curs 2021-2022) aprovat al juliol pel PROCICAT s’establia: per una banda, un 70% de l’aforament autoritzat dels espais on es duguin a terme les activitats docents com a límit per la presencialitat simultània de l’estudiantat. Per altra banda,  les mesures específiques quan s’havien de terme activitats acadèmiques presencials en aules i  laboratoris no concretaven la distància mínima interpersonal un cop haguessin accedit l’estudiantat.

Tanmateix, per pressions de diferents rectorats, a la RESOLUCIÓ SLT/2704/2021, de 2 de setembre es canvia el redactat, i es realitzen dos canvis rellevants, doncs d’una banda es canvia aforament per presencialitat, i espais per centre! … i continua sense definir-se el tema de la distància interpersonal. Tot això, a la pràctica, provoca una multitud de classes saturades al 100% de presència de l’estudiantat.

Davant aquesta precipitada tornada a la presencialitat, CCOO considerem que és imprescindible que les diferents universitats garanteixin el compliment de les mesures preventives per al PDI, les quals poden quedar en entredit si s’omplen les aules com abans de la pandèmia i no es manté la distància interpersonal de 1’5 metres. Per això, exigim una interpretació restrictiva del Pla sectorial en concordança amb els principis preventius segons la Llei de Prevenció de Riscos Laborals i la resta de normativa aplicable durant la pandèmia als centres de treball (Resolució SLT/2817/2021, de 16 de setembre), entre d’altres:

–        El foment de l’ús del teletreball quan per la naturalesa de l’activitat laboral sigui possible.

–        L’adopció de mesures organitzatives en les condicions de treball, de forma que es garanteixi el manteniment de la distància de seguretat interpersonal mínima. I, quan això no sigui possible, proporcionar a les persones treballadores els equips de protecció adequats al nivell del risc.

–        La posada en marxa de mesures per evitar la coincidència massiva de persones, tant de treballadors com de clients o usuaris, durant les franges horàries en què es prevegi més afluència.

image_print
Comparteix.

Comentaris tancats.