El Consell de Ministres va aprovar el passat 30 de març l’avantprojecte de llei (APL) de Ciència sense cap negociació prèvia, llevat del procés de consulta pública d’un text mínim, diferent de l’APL. El text difós, que modifica la vigent Llei 14/2011, no fa sinó aprofundir els importants problemes que afecten el sistema cientificotècnic espanyol, agreujats per la crisi de 2009 i aguditzats per la pandèmia.

Lamentablement aquest projecte no representa una alternativa real a les múltiples demandes històriques del sector i els principals problemes es queden sense resoldre i ha suscitat no només el rebuig de CCOO sinó de la majoria de sindicats i de les associacions i col·lectius integrats en la Marea Vermella de la Ciència.

En particular l’APL no resol el creixent envelliment de les plantilles de personal de la investigació, amb edats d’accés que arriben als 43 anys i taxes de precarietat que suposen el 40% en Universitats i OPIs (Organismes públics d’Investigació) i superen el 80% en el sistema sanitari. El sector privat presenta situacions similars davant la dràstica reducció del nombre d’empreses innovadores.

No es planteja una carrera professional per al conjunt de personal d’investigació. De fet, ignora al personal de gestió, menysprea i exclou el personal tècnic

S’incrementa la temporalitat al substituir l’escala funcionarial de Científics Titulars (55% de personal científic al CSIC i el 100% en OPIS) que es declara a extingir.

Els problemes de finançament ni tan sols s’esmenten en el text, mentre la bretxa en la despesa en R + D + I respecte al PIB segueix creixent respecte a la mitjana europea. La iniciativa tampoc apunta a construir un model eficaç per assegurar una transformació del nostre sistema productiu cap a un model centrat en la innovació.

Davant d’aquesta situació CCOO, reclama:

  • Un Pla de Xoc contra l’alarmant envelliment i precarietat dels treballadors d’investigació.
  • Un compromís financer plurianual que permeti afrontar les reformes previstes i reduir el nostre diferencial respecte als països de la UE.
  • Desenvolupar les carreres professionals de el personal de recerca.
  • Desenvolupar la figura del Tecnòleg / a que apareix en l’actual Llei de la ciència i articular la carrera professional amb el personal tècnic, article 29 de la llei 14/2011.
  • Fomentar mecanismes horitzontals que permetin l’intercanvi i mobilitat de personal entre les diferents escales ‘entitats de sistema.
  • Negociació de tots els aspectes de la reforma de la llei a la Mesa de Diàleg Social.
  • Avançar cap a un sistema d’R + D + I que serveixi de base a una transformació real del nostre sistema productiu en un model centrat en la innovació, sense supeditar en cap cas el sector públic a la iniciativa privada.

Concentració unitaria: dijous 15 d’abril, 18:30 hores Pça Urquinaona.

#StopTenureTrack #SenseCiènciaNoHiHaFutur #LleiDeCiènciaAmbDrets

image_print
Comparteix.

Comentaris tancats.