A petició de la part social avui a la mesa s’ha plantejat, de manera unitària, un seguit de reivindicacions relacionades amb les condicions de treball i sobretot amb la reversió de les retallades que fa anys que patim a l’educació pública:
1.- Restabliment de l’horari lectiu: 18 hores a secundària i 23 hores a primària.
2.- Reducció de les ràtios estructurals i nova catalogació de centres
3.- Formació Professional pública i de qualitat. Pels drets i les condicions laborals.
4.- Retorn de condicions retallades:
○ conversió dels terços de jornada en mitges jornades
○ estabilització personal interí i substitut: pacte d’estabilitat
○ retorn de la reducció de dues hores lectives al personal major de 55 anys
○ increment del personal de suport educatiu per atendre la diversitat
○ recuperació del poder adquisitiu perdut incloent també el retorn al reconeixement del primer estadi de 9 a 6 anys, de manera retroactiva.
5.- Retirada del Decret 39 /2014, de 25 de març, pel qual es regulen els procediments per definir els perfil i la provisió dels llocs de treballs docents.
6.- Compliment de l’horari de permanència del professorat de Secundària (24h).
En la mesa sectorial és on ha de tenir lloc, sense demores injustificades, la negociació col·lectiva de les nostres condicions de treball. És absolutament inadmisible i intolerable, com ha vingut succeint els darrers temps, que es desplacin d’aquest àmbit qüestions que afecten directament a les condicions en què realitzem la nostra feina, amb l’argumentació de què són temes purament organitzatius o que fan referència solament a la política o innovació educativa.
El Departament s’ha mostrat obert a negociar aquesta recuperació tot i que avui no ha concretat cap mesura. Ha plantejat la possibilitat de fer-ho prioritzant aquelles que no tenen impacte pressupostari i les que tenen incidència directa en l’alumnat perquè l’alumnat és el centre de totes les polítiques educatives. CCOO considerem que la defensa d’una educació de qualitat i l’atenció personalitzada a l’alumnat, són indestriables de la reivindicació de les condicions de treball que les docents ens mereixem.
L’Administració ha assumit el compromís de convocatòria de mesa de negociació al setembre, amb la presentació d’un calendari i la concreció econòmica de cada reversió o mesura a implementar.
Altres temes tractats a la Mesa
Oposicions. Des de CCOO hem insistit en la defensa d’unes oposicions amb garanties i en el necessari canvi del model de concurs-oposició, com venim sol·licitant des de fa cursos: amb proves no eliminatòries, més pes de l’antiguitat i amb revisió real de les proves i dels barems de valoració, quan es facin reclamacions.
Respecte al desenvolupament de la convocatòria actual d’oposicions PESCO, per estabilitzar i consolidar a les persones interines, hem expressat la importància de la fase de concurs. Els mèrits han de determinar la selecció de les persones que les superen per no desvirtuar la fase de concurs si s’ajusta el nombre de persones que superen la fase d’oposició al nombre de places ofertades per a cada especialitat o si en quedessin de desertes.
També hem comunicat al Departament el fet estrany que hi hagi tribunals que estan qualificant la primera prova de la fase d’oposició amb puntuacions molt baixes respecte de convocatòries anteriors.
PTFP. Hem reiterat la petició d’una Mesa per tractar l’equiparació de les condicions del professorat tècnic d’FP.
CMC. Hem tornat a defensar que no es perdin recursos en els centres per canvi de classificació de la seva complexitat, mantenint la catalogació dels centres que han baixat de categoria de complexitat.
Reforços Covid. Hem demanat com s’havia realitzat la distribució dels reforços covid i sol·licitat que es mantinguin si no hi ha variacions de grups.