Hem frenat els canvis negatius que volia fer el Departament d’Educació

Resum mesa sectorial 23/06/2021

Documents inici de curs – Frenem el Departament

Avui hi ha hagut una Mesa Sectorial per parlar dels documents d’inici de curs. El departament ens ha proposat, a correcuita i pel curs vinent, diferents canvis importants amb relació a les condicions laborals del personal docent, els òrgans unipersonals de direcció i de coordinació, la salut escolar en els centres educatius i la prevenció de riscos.

Les matèries tractades dins del document d’inici de curs de Personal Docent eren d’especial sensibilitat. Entre altres qüestions, la proposta del departament suposava:

  • Un canvi referent a la feina a fer al mes de juliol, que augmentava la disponibilitat del personal docent per dur a terme tasques als centres en detriment de la formació.
  • A secundària, pel que fa a les 24 hores de permanència, l’administració continua fent propostes que generen ambigüitat i obren la porta a l’incompliment d’aquest horari fix màxim.

CCOO ens hem oposat radicalment a aquests canvis i hem proposat la pròrroga de les instruccions d’inici del curs 20/21 de Personal Docent. El Departament ha acceptat plantejar-s’ho i donarà resposta aviat. Tant el conseller, a la reunió que vam mantenir amb ell el 17 de juny, com les persones del departament presents a la reunió d’avui han manifestat que estem en una nova etapa i que volen negociar. Els hem agafat la paraula i els hem expressat que, si aquesta voluntat és real, cal demostrar-ho amb fets i no imposar canvis presentats a última hora i que afectarien greument a les condicions laborals dels treballadors i treballadores. Esperem fets, no paraules.

Amb relació als Òrgans Unipersonals de Direcció i Coordinació, CCOO Educació hem transmès al departament que la nostra proposta és que els càrrecs siguin tan distribuïts com sigui possible, per evitar sobrecàrregues i millorar la convivència als centres. No estem d’acord que als centres es creïn càrrecs sense reducció horària i/o compensació econòmica. Hem defensat que les persones caps de departament, haurien de ser nomenades amb criteris objectius (antiguitat, experiència, etc.) inclosos en les NOFC del centre i que  alhora és important facilitar les rotacions, tot evitant que es produeixin arbitrarietats. També hem proposat que el nombre d’hores dedicades a gestió i direcció hauria de ser proporcional a les dimensions dels centres, entre altres criteris. Les coordinacions de centre i cicle haurien d’estar degudament regulades amb reconeixement horari i compensació econòmica.

Pel que fa a Prevenció de Riscos Laborals, CCOO hem manifestat que no hi ha una veritable adaptació dels llocs de treball a les persones vulnerables. També hem proposat que es faci una avaluació del personal docent que permeti identificar i donar-nos coneixement de quines són les malalties de la professió que estan afectant realment. Finalment, en matèria  d’assetjaments s’ha de treballar perquè la norma sigui garantista amb les persones que pateixen l’assetjament.

En el torn obert hem exigit i tornat a preguntar sobre el cobrament dels mestres especialistes nomenats reforç Covid el curs 20-21. Ens han contestat que cobraran aquest mes de juny  el complement d’especialitat amb efectes retroactius.

Salut i lluita!

CCOO Educació Pública