CCOO demana la inclusió del nou complement de maternitat en la jubilació voluntària de les classes passives

El sindicat insta a modificar la normativa per evitar la discriminació que pateix aquest col·lectiu, exclòs de la mesura per reduir la bretxa de gènere

El Reial decret llei 3/2021, de 2 de febrer, pel qual s’adopten mesures per a la reducció de la bretxa de gènere i altres matèries en els àmbits de la Seguretat Social i econòmic, substitueix l’actual complement de maternitat en les pensions de jubilació per un altre basat en el criteri objectiu del nombre de fills i filles, a l’entendre que el seu naixement i cura és la principal causa -encara que no l’única- de la bretxa de gènere.

Aquest nou complement neix de la reforma obligada pel Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que va declarar contrari a la normativa comunitària d’igualtat l’anterior, aprovat unilateralment pel Govern de el Partit Popular, el 2015.

La mesura, que valorem positivament, tot i que considerem millorable, suposa un avanç en el reconeixement d’una de les dimensions especialment rellevants, com són els períodes de cura de menors en què es generi la bretxa de gènere.

Tot i la idoneïtat de la iniciativa, CCOO adverteix que s’ha exclòs d’aquesta al col·lectiu de classes passives amb jubilació o retir voluntari. Es tracta d’una circumstància que urgeix modificar, ja que afecta a un ampli nombre de persones que pateixen una discriminació enfront del col·lectiu integrat en la Seguretat Social.

CCOO considera imprescindible la seva esmena en el menor temps possible i que es millori la coordinació entre els ministeris de Seguretat Social i Inclusió i el de Política Territorial i Funció Pública per no repetir aquest tipus d’errors. Així mateix, insta a millorar la interlocució amb les organitzacions sindicals en l’àmbit de classes passives, ja que, com el sindicat ha reiterat en nombroses ocasions, hi ha aspectes que cal abordar amb urgència.