Gràcies a la lluita i a la insistència de CCOO

CCOO hem liderat la lluita per un acord de jubilació parcial

Des de 2018 hem estat reclamant al Departament un acord que permeti l’accés a la jubilació parcial als i a les docents a pagament delegat de les escoles concertades.

Hem fet entendre al Departament la necessitat d’un acord amb fets i documents:

  • Vam presentar els càlculs acurats del seu cost real perquè es valoressin
  • Vam presentar altres acords aconseguits en altres comunitats autònomes i vam insistir que Catalunya no podia quedar enrere
  • Vam dur a terme una campanya de recollida de signatures, amb la vostra col·laboració, perquè tingués en compte de primera mà la demanda dels afectats i les afectades

Hem anat recordant incansablement al Departament que:

  • fins a finals de 2018, la jubilació parcial havia estat un acord entre entitats i docents absolutament majoritari entre ambdues parts pel benefici mutu que suposa
  • és la garantia d’accés progressiu a la jubilació per al personal docent d’edat
  • suposa la renovació i rejoveniment de les plantilles, tan necessaris als centres
  • afavoreix l’intercanvi generacional i d’experiències, eix bàsic de la qualitat educativa
  • a partir de la pandèmia, hem afegit que la jubilació parcial, era una prioritat inexcusable, ja que les persones de més edat són les més vulnerables a la COVID-19 i que s’havia d’intentar que la seva estada als centres escolars fos mínima per protegir la seva salut

Finalment aquesta persistència ha donat els seus fruits, i el Departament ens ha comunicat que vol tancar l’acord en breu i que sigui efectiu abans d’acabar l’any.

Què vol dir recuperar la jubilació parcial?

Significa que la Generalitat accepti cobrir el sobrecost en despeses de cotització a la Seguretat Social que el nou sistema de jubilació suposa. D’aquesta manera les entitats podran pactar amb els seus treballadors i treballadores afectats, la seva jubilació parcial.

Altres CCAA ja tenen un pacte amb el seu Govern, com ara Balears o País Valencià. Caldria saber en quins percentatges de reducció i d’edat d’accés té previst fer-ho el Departament.

Per què, sense un acord amb el Departament, ara resulta tan difícil l’accés a la jubilació parcial? 

Perquè les mesures restrictives introduïdes pel R.D. Llei 5/2013 de 15 de març endureixen les condicions d’accés.

Les cotitzacions tant dels rellevistes com de les persones jubilades parcials, s’havien d’anar aproximant de forma gradual a les del jubilat parcial, i això suposa un cost que les escoles no estan en aquests moments,  disposades a assumir.

Actualment, segons la Seguretat Social:

  1. La reducció de jornada per jubilació parcial, si va acompanyada d’un contracte de relleu estarà entre un mínim del 25% i un màxim del 50%. Si el rellevista és contractat a jornada completa i amb un contracte indefinit, la reducció arriba al 75%. Aquests percentatges s’entenen referits a la jornada d’un treballador a temps complet.
  • Es podrà fer efectiva a aquelles persones treballadores que tinguin:
  • un període mínim de cotització de 33 anys, o de 25 anys, en el supòsit de persones amb discapacitat en grau igual o superior al ‘33%.

                  Segons taula:

  • una antiguitat al centre de, com a mínim, 6 anys immediatament anteriors a la data de la jubilació parcial amb dedicació completa ja sigui en el mateix o altre centre. També el personal docent amb una dedicació parcial de la qual les jornades, en conjunt, equivalguin en dies teòrics als d’una persona treballadora a temps complet, comparable.A aquest efecte, es computarà l’antiguitat acreditada al centre.
  • El rellevista ha de ser un/a treballador/a  en situació d’atur o que tingui concertat amb l’empresa un contracte de durada determinada.

CCOO hem lluitat i seguim lluitant per l’acord de jubilació parcial

image_print
Comparteix.

Comentaris tancats.