Permanent de prevenció de riscos laborals del Departament d’Educació- 30/04/2021**

Aspectes a destacar de la reunió de la Comissió Permanent de prevenció de riscos laborals del Departament d’Educació 30 d’abril de 2021

Agressió Institut Vidreres

El passat dijous, a l’Institut de Vidreres, una professora va patir una agressió per part d’un alumne de 4t d’ESO, a dins de l’aula, amb una arma blanca.

La professora va ser atesa pels serveis sanitaris, al mateix centre, per ferides lleus. Malgrat tot, la professora va ser traslladada a l’Hospital Dr. Trueta per acabar d’atendre-la. L’alumne estava complint una sanció de 5 dies repartits en dues setmanes (2 dies aquesta i 3 la vinent). Ahir era un dels dies que havia d’estar presencialment al centre. L’agressor va ser detingut dins del mateix centre, i a hores d’ara ja està  a disposició judicial, en mans de la Fiscalia de Menors. El Departament comenta que es van desplaçar al mateix institut psicòlegs per atendre als alumnes i al personal del centre.

Des de CCOO hem demanat quines són les mesures preventives i cautelars establertes. També hem insistit en la revisió urgent del protocol d’agressions per part de l’alumnat tal com el Departament es va comprometre amb el cas del nostre company Abel (mort per un alumne), ja que malauradament aquestes situacions van en augment.

CCOO aprofitem per denunciar que el CEB és reticent a fer l’avaluació de riscos psicosocials de l’escola Pare Poveda de Barcelona tot i les reiterades peticions de CCOO. També fem extensible que aquesta situació passa a altres Serveis Territorials.

  1. Actualització dades Covid-19.

Incidències obertes a una data

Incidències Tipus Observacions 26/1/21 23/02/21 15/03/21 28/04/21
LL MA/IT AL COVID19 806 736 516 525
LL MA/IT AL 1.311 991 856 787
1.312

Incidències acumulades des d’inici de curs

Incidències Tipus Observacions 26/01/21 23/02/21 15/03/21 28/04/21
LL MA/IT AL COVID19 5.590 6.968 7.519 6.229
LL MA/IT AL   7.239 8.776 9.568 4.437

Per ST a 28/04/21 tots els accidents laborals, s’hauran de discriminar els casos Covid: 1.312

  1. Material Covid-19 pels centres.

CCOO exposem la Insuficiència de gel hidroalcohòlic als centres. Normalment aquests reben 2 garrafes de 5 litres i sobretot els centres més grans no en tenen prou i aquests han d’assumir la despesa.
CCOO preguntem si les mascaretes FP-2 distribuïdes pel Departament contenen grafè i ens responen que no. Com sempre, insistim que les FP-2 siguin per tot el personal educador.
Les mascaretes transparents continuen havent-hi els mateixos problemes que anteriorment.

  1. Nous contractes formalitzats amb els Serveis de Prevenció Aliens. (SPA)

Les empreses de SPRA: Gefa i Munbi gestionaran tot el que fa referència a la covid, l’art.25 (adaptació del lloc de treball) i art.26 (Protecció de la maternitat) i els temes que puguin demanar des de cada servei territorial.

Estan preparant un contracte bianual per reiniciar els exàmens periòdics i inicials  per començar el setembre de 2021.

  1. Embaràs.

Les embarassades estan dins aquest col·lectiu, són persones de risc. La baixa per Covid-19 els hi ha de donar el SGAM (Subdirecció General d’avaluacions mèdiques, antic ICAM). Si aquest posa problemes ens posarem en contacte amb el SPRL de cada SSTT o del CEB perquè facin de mediadors i es pugui aconseguir la baixa (Incapacitat Temporal). En el cas que no s’aconsegueixi, el SPRL farà l’acompanyament a la persona afectada per incorporar-se al centre.

Les embarassades també poden anar al seu metge de capçalera i aquest si ho considera pertinent li donarà una IT per altres motius a la Covid-19

  1. Vacunació.

El Departament insisteix que la gestió de la vacunació depèn de Salut. La informació s’actualitza i canvia de forma constant. El Departament comenta que és per aquest motiu que no dona informació perquè pot generar distorsions.

En funció de la disponibilitat de vacunes s’ha d’anar canviant la planificació  d’aquesta assignació.

Grups vacunació: es començava pels grups de més risc.

Actualment la vacunació pels col·lectius essencials i en aquest cas pel personal educador del departament d’educació està aturada. Anteriorment es va fer la planificació per edats amb AZ (Astra Zeneca) a tot el personal educador.

El dia 20 d’abril el consell interterritorial de vacunació de salut va aturar la vacuna per menors de 60.

Es continua vacunant amb AZ als grups poblacionals a partir de 60 a 65 anys. Després es vacunaran al col·lectiu entre 66 i 69 anys amb AZ.

El Ministerio de Sanidad  recomana utilizar la AZ a partir de 60 anys i posposar la vacuna per sota de 60 anys pel personal educador (actualment la vacunació està aturada)

Si s’està entre 60 i 65 anys pots vacunar-te com a col·lectiu poblacional amb AZ

Pel que fa a la 2ª dosi, encarà no està decidit res. Segons el Departament podria ser una d’aquestes possibilitats:

  • 2ª dosis AZ
  • 2ª dosis d’una altra vacuna
  • allargar el període entre 1ª i 2ª dosi i esperar com evolucionen els assajos amb vacunes combinades.

El personal educador que no s’ha vacunat  menor de 60 anys, no se sap res. S’està pendent si es vacunarà amb AZ, o amb una altra vacuna. El Departament de Salut és partidari que els menors de 60 anys rebin l’AZ

Hi ha vacunats un 65% de personal educador de pública i privada, aproximadament unes 200.000 persones

El personal empadronat fora de Catalunya es pot vacunar igualment, ja que el seu centre de treball és aquí a Catalunya. Aquí hi ha tota la informació: http://educacio.gencat.cat/ca/actualitat/escolasegura/recursos/pmf/vacunacio-personal-centres-educatius/

Les persones immunodepressores, són especialment sensibles a la covid.  Pel que fa a la vacuna, s’aconsella que vagin al seu metge/ssa especialista i que segueixin les seves recomanacions.

CCOO exposem que hi ha docents que han pogut vacunar-se mitjançant l’enllaç de vacunació, sense esperar l’SMS per part del departament. També hi ha docents que estan a l’espera de l’SMS. El Departament ens comenta que hi ha hagut un creuament per part de Salut. El Departament es partidari d’esperar l’SMS .

Hi haurà una repesca per tot el personal educador que per diverses circumstàncies, incidències no hagi pogut vacunar-se. No hi haurà cap problema.

  1. Torn obert de preguntes:

CCOO demanem:

-Una reunió extraordinària de la CPPRL per tractar el tema de l’INS Les Salines del Prat de Llobregat.

-Les mesures cautelars sobre un cas amb indicis d’assetjament sexual a un institut de Sta. Coloma.