Conveni del Lleure Educatiu i Sociocultural (13 d’octubre de 2021): la patronal no es mou ni un cèntim!

Dimecres, dia 13 d’octubre, hem tingut mesa negociadora del 4rt Conveni del Lleure Educatiu i Sociocultural. En aquesta reunió la part sindical, per tal de desbloquejar el conveni, hem fet una proposta consensuada que contemplava un increment salarial per 2021 moderat – som conscients de la situació complicada arran la COVID-19- i increments retributius per 2022 i 2023 que no suposin més pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors i les  treballadores del sector.

La resposta de les patronals ha sigut una negativa a contemplar qualsevol pujada salarial pel 2021, tal com van fer el 2020. Per tant, volen que la crisi derivada de la COVID-19 es carregui exclusivament sobre les esquenes de les persones treballadores del sector. Alhora, les patronals fan una proposta d’increments per 2022 i 2023 molt minsa. En conjunt, doncs, la proposta global de les patronals que hi ha sobre la mesa és del tot inassumible per la part sindical, i per CCOO en particular.

Alhora, us informem que, a l’anterior negociadora, les patronals van fer una proposta de classificació professional amb caràcter de posada al dia de les categories professionals que contemplava petites pujades salarials en alguns perfils. Des de CCOO, i amb la resta de sindicats, els hi hem manifestat, per activa i per passiva, que estem disposats a entrar-hi a negociar aquesta classificació, però que cal avançar en matèria salarial per tirar tot plegat endavant. Si no, no hi haurà avanç real.

És més, en aquesta mesa negociadora els hi hem proposat:

  1. La creació d’una categoria de monitors d’activitats de lleure especialitzat que requereixen titulacions de grau superior i també la creació d’una nova categoria de monitors que es fan càrrec d’activitats amb infants amb necessitats educatives especials. No hem rebut cap resposta de les patronals a aquesta proposta i ens han emplaçat a la pròxima reunió.
  • L’assimilació de les categories professionals de l’àmbit  cultural i sociocultural en general sota la base de les descripcions de funcions acordades en el seu dia amb l’Institut de Cultura de Barcelona  (ICUB)  i la patronal ACELLEC.

En paral·lel a aquestes qüestions, la part sindical els hi hem manifestat que, un cop avancem en els punts anteriors, caldrà parlar sobre complements de treball al lleure educatiu i l’àmbit sociocultural, de les jornades indirectes, i de millorar les condicions de treball de les cases de colònies. 

Finalment, la part sindical hem expressat a les patronals que el seu plantejament en matèria salarial ens aboca a aprofundir en el conflicte i que, si no hi ha la capacitat per construir el marc per la trobada i l’acord, tampoc té sentit reclamar conjuntament les administracions un seguit de recursos pel sector del lleure educatiu i sociocultural que després gestionen tan deficientment. Per tots aquests motius, CCOO continuarem mobilitzant-nos sense descartar mesures més contundents. 

Salut i lluita, ens veiem als carrers!