COMUNICAT DE DENÚNCIA DE LES CONDICIONS DE TREBALL CASA DE COLÒNIES POU DE GLAÇ- ROSA DELS VENTS

Dijous 29 de juliol  saltava la notícia als mitjans de comunicació de la denúncia que feien les treballadores d’una casa de colònies de Rosa dels Vents a Lleida. Els monitors i monitores denunciaven condicions laborals d’explotació amb jornades inhumanes de 24 hores, elevades ràtios de menors per monitor i en general una manca de supervisió per part de l’Entitat en matèria de prevenció. A més assenyalaven que la formació rebuda per l’Entitat era insuficient per a desenvolupar de forma adequada les diferents activitats ofertades durant el temps de colònies a la casa. 

Però aquest no era un cas aïllat, treballadors i treballadores d’altres cases de colònies, sense conèixer-se entre elles s’han posat en contacte amb CCOO per denunciar unes condicions laborals més properes a l’explotació laboral que a un treball del s. XXI. Tots i totes elles joves, per algunes d’elles la primera feina.  

Totes elles denuncien: 

  • Jornades ininterrompudes de 24 hores. Pel tipus de servei, el conveni ja preveu la disponibilitat 24 en aquest servei, però disponibilitat no implica quadrants d’activitats de 8 del matí a 12 de la nit, sense moment de descans en tot el dia, amb tan sols 20 minuts per menjar i amb escasses hores de son, ja que a la nit toca també vigilar les possibles incidències. 
  • Treball continuo (de dissabte a dissabte) durant diverses setmanes, inclús el mes sencer, sense cap dia lliure. 
  • Acomiadaments sense comunicació oficial per queixar-te de les condicions laborals. ● Sobrecàrrega de feina 
  • Manca de formació i de prevenció 
  • Irregularitats i retards en la cotització a la Seguretat Social. 

Com a CCOO venim denunciant de fa temps les condicions laborals precàries que pateixen els i les monitores del lleure educatiu, que incluen l’abús de contractació temporal fraudulenta, les modificacions de les condicions laborals sense complir temps i forma i, per rematar-lo, tot per uns salaris que en molts casos només són lleugerament per sobre del SMI.  

Les colònies d’estiu, un espai de gran valor educatiu per infants, impliquen un alt nivell de responsabilitat dels treballadors i treballadores que els acompanyaran durant tota la setmana. Empreses com Rosa dels Vents, s’aprofiten de la necessitat del jovent i posen en perill tant als treballadors/es com als infants que estan al seu càrrec, vulnerant en tot cas la llei de Prevenció de Riscos Laborals.  

La permissivitat amb la qual se senten per aplicar aquesta precarietat a les seves treballadores no es pot entendre sense mencionar l’oblit i la desvalorització que l’educació en lleure pateix per part de la societat: sent un sector majoritàriament jove, alhora no es reconeix la tasca educativa que els monitors i monitores exerceixen. 

Fa un parell de dies, fèiem una denúncia pública conjunta, dels sindicats representatius a la mesa del conveni, de la precarietat a què les patronals aboquen a les treballadores del lleure pretenen congelar el seu salari l’any 2018, 2020, 2021 i gran part del 2022. A aquesta precarietat salarial afegim la denúncia pública de condicions de treball indignes i explotadores. 

Des de CCOO estem recollint els testimonis d’aquests treballadors/es i valorarem les accions legals oportunes. 

L’amor i la motivació cap a l’educació en el lleure que sentim no és motiu per la servitud gairebé feudal que se’ns imposa.  

Volem un treball digne !!