OPINIÓ- Adeu-siau amb elegància, senyor Bargalló?

Article de Glòria Fígols Martín,delegada sindical de la Federació d’Educació de CCOO Vic, publicat al 9 Nou el 30/04/2021

 

Ara que esteu a punt de plegar, Sr. Bargalló, ara que fa un any que ens dèieu que el curs que estem a punt de clausurar l’inauguraríem amb una contractació espectacular de professorat novell –al final només han estat 5.417 interins i substituts als quals ni tan sols encara heu pagat la tutoria corresponent al reforç Covid–; que ens prometíeu que adequaríeu nous espais per poder abaixar les ràtios d’alumnat a les aules i així garantir les mesures de seguretat; ara potser seria bonic que marxéssiu sense que els docents de la ciutat de Vic us hagin de recordar no només per no haver fet tot allò que vàreu dir que faríeu i que no heu fet.

Seria lloable que no haguéssim d’afegir al balanç del vostre comiat el greuge d’haver suprimit grups a l’educació pública i no haver aprofitat l’ocasió per abaixar les ràtios d’alumnes i afavorir una mica la qualitat de l’educació.

A finals del curs passat l’institut Jaume Callís ja va veure amb impotència com els negàveu la possibilitat de te-nir un grup més a la postobligatòria, per al qual hi havia matrícula suficient; i com aquell alumnat que s’hi volia inscriure va haver de recórrer a les segones opcions o va anar a parar a l’oferta concertada. Aquest darrer és un efecte que es produeix en molts casos: davant la por de no poder accedir al centre desitjat la població recorre a obtenir una plaça assegurada a la concertada, que, dit sigui de passada, sempre té la prerrogativa de poder mantenir els grups de la preinscripció oberts fins al setembre. Això no passa mai a l’educació pública. A la pública l’oferta dels grups es tanca abans de saber quins són els desitjos de la població pel que fa a l’oferta educativa. Es tanca abans d’haver conclòs el període de preinscripció. En resum, la intencionalitat de repartir l’alumnat entre els centres públics acaba com una maniobra de tril·lers on, ves per on, part de l’alumnat que desitjava optar per un institut públic acaba a la concertada. No ens agradaria pensar que aquesta és la vostra voluntat, Sr. Bargalló.

Enguany voleu tancar un altre grup de Batxillerat en aquest mateix centre. Vós que éreu docent sabeu què su-posa pel centre que el perd suprimir un grup de qualsevol nivell educatiu: minva d’alumnat, professorat i optativitat; conceptes tangibles perquè es poden resumir en números. Però cada vegada que es retalla un grup en un centre se li resta pes específic i se’n ressent alguna cosa més que té a veure amb la dedicació, l’entrega i la il·lusió dels seus professionals per la feina. El Callís és i ha estat un institut de referència per a la comarca d’Osona, no vulgueu restar-li aquest reconeixement.

Sr. Bargalló, tingueu el coratge d’apostar per la qualitat de l’educació pública en tots els seus nivells, des de P3 fins a Batxillerat i la Formació Professional. Aposteu per una baixada de ràtios d’una vegada per totes. Ja comença a ser l’hora. Vós mateix us heu omplert la boca moltes vegades amb aquestes paraules. L’Educació, igual com la Sanitat, han de ser béns preuats en tant que pilars fonamentals d’una societat desenvolupada.

Sr. Bargalló, acomiadeu-vos amb dignitat!