Informació vacunació col·lectius pendents

Informació sobre VACUNACIÓ  28 ABRIL 2021

El pla de vacunació es reprendrà en les pròximes setmanes per al col·lectiu prioritzat de professionals dels centres educatius, tant per a les primeres dosis restants com per a les segones dosis.

Informació publicada al portal de centres

El pla de vacunació es reprendrà en les pròximes setmanes per al col·lectiu prioritzat de professionals dels centres educatius, tant per a les primeres dosis restants com per a les segones dosis.

Actualment, un 65 % del total de professionals que treballen als centres educatius han rebut la primera dosi de la vacuna contra la covid-19. Tot i que la vacunació disminueix molt la possibilitat de contagi, no l’elimina, i les persones vacunades poden continuar encomanant el virus a les persones del seu entorn.

En aquest sentit, és molt important continuar mantenint les mesures bàsiques de prevenció per fer front a la covid-19: distància de seguretat, ús de la mascareta, rentat de mans, ventilació, manteniment de la bombolla d’unitat de convivència i aïllament, en cas de tenir símptomes o haver estat en contacte amb alguna persona que hagi donat positiu en una prova diagnòstica.

El seguiment d’aquestes mesures s’ha demostrat que és útil i imprescindible perquè els centres educatius s’hagin mantingut oberts i els confinaments dels grups estables no hagin tingut una afectació rellevant en el desenvolupament de l’activitat pedagògica.

Falten poques setmanes per finalitzar aquest curs 2020-2021; un curs que ha estat molt complex i, per això, cal un darrer esforç per seguir complint les mesures amb el màxim rigor, malgrat el cansament acumulat de tot el curs i la falsa sensació de seguretat col·lectiva que ens pot generar la vacunació de part del col·lectiu. Així, les reunions i els claustres, l’organització de comiat d’alumnes, les sortides de final de curs, etc. han de ser activitats segures i adequades als protocols sanitaris, també durant aquest darrer trimestre del curs escolar.

La implicació de la comunitat educativa ha estat clau durant tota la pandèmia. Gràcies a vosaltres les escoles podran romandre obertes fins a final de curs i són segures. Us encoratgem a seguir fent-ho tan bé com fins ara.

El Departament d’Educació, en data 27 d’abril, ens va enviar resposta a les reiterades peticions que hem fet CCOO sobre la manca d’informació de la vacunació que han de rebre les persones dels centres educatius: 

En primer lloc, reiterar-vos que quan insistim en què la gestió de la vacunació depèn de Salut, ho fem perquè la informació que us podem donar, molt canviant en aquests moments,  està sotmesa a decisions tècniques que es prenen a nivell estatal i europeu, fortament condicionades per factors mèdics detectats en el procés d’evolució de la vacunació massiva a nivell mundial,  i condicionada també per dificultats de proveïment. Aquesta situació tan canviant es mantindrà fins que la situació s’estabilitzi, i és molt difícil aportar certeses.  

Com ja sabeu, a nivell de tota la societat, hi ha una priorització de grups en la vacunació però també uns criteris per aplicar cada tipus de vacuna (criteris que han estat o poden ser modificats al llarg del temps). Per tant les previsions de vacunació, depenen tant dels grups a què es pertany com de la vacuna adient i la seva disponibilitat. 

Pel que fa als dubtes que puguin sorgir, us remetem al document de Salut Preguntes sobre la represa de la vacuna amb Oxford/Astrazeneca que us recordem s’actualitza periòdicament. 

Concretant algunes de les preguntes plantejades i d’acord amb el que s’indica al document esmentat: 

Respecte a les persones vacunades amb una primera dosi d’Oxford/AstraZeneca, durant els pròxims mesos es tornarà a convocar els professionals essencials amb un nou SMS de convocatòria per rebre’n la segona dosi. Per premsa sabeu que s’estan fent diversos estudis per decidir com es continua amb la vacunació de la segona dosi. 

Ara mateix, la vacuna d’Oxford/AstraZeneca s’administra a totes les persones, inclosos els professionals essencials, nascudes entre els anys 1952 i 1961 (o sigui de 60 a 69 anys). Durant els pròxims mesos es tornarà a convocar els professionals essencials d’altres franges d’edat.   

Qualsevol informació facilitada fins a moment respecte a la vacunació per la covid-19 queda supeditada als canvis que pugui proposar l’organisme competent en la matèria.