Denunciem la situació de precarietat i deixadesa del sector de la discapacitat: Concentració al Parlament

CCOO i UGT volem amb aquesta concentració DENUNCIAR la situació de precarietat i deixadesa del sector de la discapacitat, la manca de reconeixement i respecte vers les persones treballadores amb discapacitat de Centres Especials de Treball i, vers els professionals en els serveis socials adreçats a les persones amb discapacitat, que tenen cura i atenen les seves necessitats de la vida diària, formatives, terapèutiques, de salut física i emocional, d’interacció social.

La responsabilitat és compartida

 PEL GOVERN:

  • Per la seva manca de control a les entitats que es dediquen al servei i atenció de les persones amb discapacitat i que es nodreixen de finançament públic.

La manca d’actualització de normatives que vetllin realment per la qualitat dels serveis i la millor atenció a les             persones del S.XXI,

-Opta per privatitzar la gestió de serveis per a l’atenció de persones amb discapacitat, però ha de garantir el finançament anual suficient per a la sostenibilitat dels mateixos, amb les pertinents regulacions i controls legals, i per garantir que els diners destinats a salaris arribin a les persones treballadores, que fan possible  amb el seu treball i dedicació, la cura, l’atenció i la formació de les persones amb discapacitat.

I per les patronals del sector La Confederació, DINCAT i CCPC: 

  • Per la imatge de compromís social que mostren públicament i després no l’exerceixen de manera efectiva a les meses negociadores, on hauria de reflectir-se en acords més fàcils d’assolir amb els sindicats, i traduir-se en millores econòmiques i laborals en els diferents convenis
  • Per no reflectir la seva imatge social en reconeixement real professional i laboral de les persones que hi treballen a les entitats que No tot depèn de les administracions, també de la gestió responsable i l’ètica empresarial.

– Per menystenir les capacitats i dignitat de les persones treballadores amb discapacitat dels Centres Especials de Treball que, després de molts anys treballats, ara veuen com l’increment de l’SMI no serveix per augmentar el seu salari, els seus complements com l’antiguitat són absorbits per «compensar» les pujades de SMI; uns complements guanyats pels treballadors i treballadores en temps de lleialtat a l’empresa i qualificació de treball.

Què EXIGIM el sector de la discapacitat?

 Al GOVERN:

En relació a serveis d’atenció diürna i residencial:

  1. Passar de l’actual model de subvenció a les empreses privades que presten serveis a les persones amb discapacitat, a un model de concert o contracte programa que reculli de manera clara i transparent a quines empreses es lliuren els diners públics destinats al sector i com es distribueixen.
  2. Cal que, dins del model de concert o contracte programa, els salaris de les treballadores i treballadors passin a la modalitat de pagament delegat, de manera que l’administració esdevingui la garant d’aquests salaris.
  3. Cal una nova revisió de normativa, sobre un model de servei d’atenció a les persones amb discapacitat realment centrat en les persones, una definició clara de les plantilles tipus i dels llocs de treball per a cada centre, que s’aparti de l’actual sistema de ràtios.
  4. Creació d’una mesa tripartida amb patronals, sindicats i administració per debatre i solucionar els problemes del sector.

En relació als Centres Especials de Treball:

  1. Compliment exigent de la quota de reserva i limitar les mesures alternatives, aplicar només quan sigui realment contrastable la impossibilitat de complir amb la quota mínima del 2%.
  2. Incrementar l’SMI sense possibilitats d’absorbir altres complements que són del treballador/a.
  3. Posar fi a les dobles escales salarials. Al personal amb discapacitat que presta serveis en enclavaments, si realitza un treball d’igual valor que el personal sense discapacitat, se li ha d’igualar el salari al del conveni sectorial de l’activitat de referència.
  4. Complir amb l’aplicació normativa de trànsit de les persones treballadores amb discapacitat del CETs cap al mercat ordinari: una exigència que ha de ser major quan es tracta de persones treballadores que tenen més possibilitats per a una inserció real. Tanmateix la majoria romanen com a treballadors del CET perquè són més rendibles amb un menor cost, i malgrat no són persones amb discapacitat severa ni amb especials dificultats per a la inserció laboral.
  5. Acabar amb l’intrusisme d’empreses amb interessos purament mercantilistes, allunyades de l’objectiu d’inserció social i laboral que ha de perseguir un CET. Empreses que entren a competir de manera deslleial amb altres CET i amb empreses del món laboral ordinari. I que finalment esdevenen les grans ETT de la discapacitat, però amb diners públics, beneficis fiscals i de SS importants.
  6. Garantir l’accés de les persones amb discapacitat a les prestacions per incapacitat i jubilació anticipada d’acord amb els seus índex de deteriorament físic, mental i de força productiva, no amb l’edat o % de
  7. Augment de les sancions i retirada efectiva de les ajudes públiques a les empreses que incompleixen/infringeixen reiteradament les normatives laborals, de PRL, de drets socials i el conveni col·lectiu

A LES PATRONALS DEL SECTOR:

  1. Responsabilitzar-se i col·laborar proactivament en la denuncia de males pràctiques i infraccions normatives per part d’empreses del sector. Demostrar ser social i empresarialment coherents i responsables amb els seus treballadors i treballadores, amb un lideratge compromès amb l’ètica empresarial de caràcter social que promulguen.
  2. Demostrar voluntat negociadora i trencar amb l’actitud/tendència immobilista i la situació de precarietat enquistada en el temps, que pateixen els treballadors i treballadores dels Centres Especials de Treball i dels centres d’atenció diürna i residencial.
  3. Revertir un percentatge substancial dels increments dels mòduls rebuts per part de l’administració, en els salaris de les persones treballadores d’atenció
  4. Articular un sistema de classificació professional que garanteixi que totes les persones treballadores estiguin ubicades en la categoria corresponent segons funcions i
  5. Millorar notablement les retribucions econòmiques del personal amb categories que, malgrat no estar vinculades a l’increment del SMI, per efecte d’aquest augment, el seu salari sí es veu afectat i minorat, i en alguna categoria fins i tot pot quedar sobrepassat per l’SMI.
  6. Exigir que la contractació a CET sigui una oportunitat de desenvolupament formatiu professionalitzador per a les persones: formació, habilitació- acreditació i promoció.