COEDUCACIÓ 11FEBRER “DIA INTERNACIONAL DE LA NENA I LA DONA A LA CIÈNCIA”

El dia 11 de Febrer és el “Dia Internacional de la nena i la dona a la ciència”. És increïble, però a dia d’avui es continua invisibilitzant el paper de la dona científica als currículums.

Totes i tots els professionals que ens dediquem al món educatiu sabem que créixer amb referents en els que poder mirar-se és el més important. 

Moltes de vosaltres feu una tasca meravellosa recercant material i fent propostes didàctiques amb el convenciment de que el canvi comença a les aules. Des de CCOO Educació, juntament amb la tasca de les diferents secretaries de la dona, som activistes compromeses en aquest canvi educatiu que en el futur proper esdevindrà un canvi social basat en la igualtat.

PROPOSTES DIDÀCTIQUES

Tens molts materials escampats i no saps on? Fa temps et vas guardar unes fitxes i no les trobes? O, simplement vas molt atrafegada amb el dia a dia de classe i no tens temps de buscar material pel dia 11 de Febrer? No et preocupis!! Et proposem uns exemples de materials didàctics per commemorar el “Dia Internacional de la nena i la dona a la ciència “Són materials fàcils i dinàmics que pots fer servir a una sessió o més, els pot adaptar al curs que consideris i a partir d’ells pots generar debats a classe molt interessants. Vinga, comencem! 

SCATTERGORIES 

Aquesta dinàmica es pot fer individual o en grup. Consta d’una fitxa on l’alumnat tindrà que recercar els noms proposats dintre del temps establert. Un cop finalitzat el temps es posarà en comú el resultat. 

La fitxa està en català, però també està disponible en anglès.

A més us fem arribar un llistat perquè la docent pugui ajudar a completar les caselles que no ha contestat l’alumnat i propostes de debat.

CARTES INVENTORES

Tothom preparat per jugar? Sabeu que molts invents que utilitzem actualment estan fets per dones? Moltes van ser autodidactes, altres van fer els invents en la clandestinitat, moltes van ser víctimes de patents robades… sigui com sigui són dones lluitadores que van aconseguir realitzar invents en moments on la figura femenina només tenia una funció domèstica.

És un joc de cartes molt senzill. Tindrem que imprimir els fulls, plastificar-los i retallar en forma de cartes.

L’activitat es pot realitzar en grups de 3 o 4 alumnes. Es reparteixen totes les cartes i cada jugadora roba una carta de la companya de la dreta; si aconsegueix fer una parella la llegirà en veu alta i la guardarà.

El joc acaba quan ja s’han completat les parelles.

DONES I MATEMÀTIQUES

El següent link és un conjunt de propostes didàctiques de CCOO Enseñanza. Hi ha força material per treballar coeducació, inclusió i diversitat. Tot aquest recull de material es pot utilitzar en qualsevol moment del curs, però hi ha un específic de “Aportaciones de las mujeres a las matemáticas” amb material per treballar amb l’alumnat de secundària.

Us animem a que entreu i remeneu tot aquest material interessant, segur que us dona moltíssimes idees. 

 Link:  Material

VÍDEOS

Una manera de conscienciar el nostre alumnat és fer petits vídeos amb aquesta temàtica “El paper de les dones a la ciència”. Un editor gratuït per fer edicions de vídeos és DaVinci Resolve (pots descarregar-te la versió gratuïta que és la DaVinci Resolve 16). Hi ha molts altres editors i programes gratuïts que pots utilitzar a classe. Si el teu alumnat està a un nivell que no et permet realitzar vídeos, sempre es pot fer un power point o una edició d’un cartell amb la imatge d’una dona científica amb el programa Canva

Les eines digitals tenen molt bon resultat amb l’alumnat, però també sabem que el Departament no fa tot el possible perquè aquests recursos arribin a les aules. CCOO seguim insistint en la inversió digital per oferir una educació adequada a les demandes socials actuals.

Dones científiques

11 Febrer Dia Internacional de la nena i la Dona a la Ciència

Premis Nobel Homes vs Dones

PEL·LÍCULES

Tothom sap que una imatge val més que mil paraules i si aquesta imatge és una pel·lícula doncs molt millor i el cinema ens ofereix moltes pel·lícules relacionades amb el món de la dona a la ciència. Hem de ser crítiques perquè molts cops aquestes pel·lícules no resolen satisfactòriament el debat de fons, però és una bona eina per començar a plantejar dubtes, fer-se preguntes, suposicions…Vinga, us compartim aquest llistat de “Dones científiques al cinema”

  • AUTOBIOGRÀFIQUES
  • GORILAS EN LA NIEBLA
  • ÀGORA
  • AMELIA
  • TEMPLE GRANDIN
  • HIDDEN FIGURES
  • LA DOCTORA DE BREST
  • INSUBMISES
  • AMMONITE
  • APAREIXEN CIENTÍFIQUES REALS
  • EN EL FILO DE LA DUDA
  • THE IMITATION GAME
  • SOBRE MARIE CURIE
  • MADAME CURIE
  • LOS MÉRITOS DE MERIE CURIE
  • RADIOACTIVE