CCOO vetllem perquè tot el personal educatiu sigui vacunat, no podem oblidar a ningú, dret a la salut!

COMUNICAT VACUNACIÓ ALS CENTRES EDUCATIUS – REUNIÓ EXTRAORDINÀRIA DE LA COMISSIÓ PARITÀRIA DE PREVENCIÓ DE RISCOS LABORALS DEL DEPARTAMENT D’EDUCACIÓ 02/03/2021

CCOO vetllem perquè tot el personal educatiu sigui vacunat, no podem oblidar a ningú, dret a la salut!

Finalment aquest dimarts es va celebrar la reunió de la comissió paritària de prevenció de riscos laborals amb l’ordre del dia sobre la vacunació, comissió que CCOO havíem reclamat abans i quan s’inicià la vacunació. Com a representants de les treballadores hem de conèixer l’estratègia de vacunació i d’haver-ho fet, el Departament hauria pogut evitar el desconcert creat als centres educatius.

En la reunió se’ns informà sobre l’efectivitat de la vacuna AstraZeneca, que és del 80%, sempre i quan es posin les dues dosi de la vacuna i amb una separació de 12 setmanes,   també dels efectes adversos, que solen ser comuns a diferents vacunes, com febre, mal de cap o dolor localitzat al braç i de que en l’entorn educatiu en aquests moments, un 37,1% del personal dels centres ha rebut la vacuna. També que al Canal Salut es pot consultar la informació sobre la vacunació.

A preguntes de CCOO demanant claredat i que cap col·lectiu dels centres quedi sense vacunar-se, les persones  representants del Departament de Salut i d’Educació exposen que costa molt transmetre informació donats els canvis de planificació que han d’anar realitzant, supeditats al nombrós col·lectiu de persones a vacunar i a la disponibilitat de la vacuna i que són conscients que això ha provocat molt de neguit. Alhora asseguren que cap col·lectiu quedarà sense vacunar-se, atès que totes les persones treballadores dels centres educatius en tenen dret.

Ens informen que hi ha 48 punts de Salut a tota Catalunya per posar-se la vacuna, que s’ha simplificat el document de declaració responsable i que fan servir el mateix cens que el de les automostres PCR. Que si no es té la tarja sanitària catalana en aquests moments, per no tenir empadronament a Catalunya, que es comuniqui i es resoldrà. 

Si passat un temps no es rep l’SMS, caldrà revisar que estiguin correctament introduïdes les nostres dades a l’aplicació GUAC i que el sistema “La meva salut” tingui introduït el nostre telèfon. Si no és així, no rebrem l’SMS d’avís per demanar hora per vacunar-nos.

Davant les nombroses consultes que hem rebut, expressant-nos dubtes i neguits, sobretot de les persones més vulnerables, a continuació detallem les respostes donades:

Persones Excloses: Persones amb la covid-19 o que l’hagin patit. Passats  6 mesos s’hauran de posar en contacte amb el seu sistema sanitari.

Persones amb excedència. Si no estan en servei actiu, seran vacunades quan  correspongui al seu grup d’edat.

Persones que estan de baixa: Si tenen baixa amb malaltia aguda no se’ls posarà ara la vacuna. Si la baixa és menor es poden vacunar.

Personal vulnerable (immunodepressió, cardiopaties, etc.).

En les persones classificades de molt alt risc, en un primer moment s’havia decidit utilitzar un altre tipus de vacuna però ara s’ha reconsiderat, tenint en compte els assajos clínics favorables.

Persones majors de 55 anys:

L’estratègia de vacunació estatal preveu que la vacuna AstraZeneca es posi a les persones entre els 18 i 55 anys. 

La intenció de Salut, és poder vacunar quant abans a aquest col·lectiu amb aquest tram d’edat  i poder usar la vacuna AstraZeneca fins als 65 anys, proposta que traslladaran a la comissió de vacunació nacional.

Embarassades:

La persona embarassada ho ha de parlar amb el facultatiu o facultativa respectiu, que li indicarà el més convenient segons el seu estat de salut.

Lactància: 

Les mares lactants poden posar-se la vacuna.

“Repesca”:

Hi tindrà accés  tothom que vulgui vacunar-se i no hagi pogut fer-ho en el seu moment. Per exemple persones que no estaven incorporades a l’aplicació GUAC per diferents motius o persones que havien estat excloses per malaltia greu i més tard canvia la seva situació i ja poden vacunar-se.