Hem recuperat les 24h de permanència a secundària, però no n’hi ha prou!

Aprovats els pressupostos de la Generalitat de Catalunya

De fa mesos, els sindicats sotasignats ens hem anat reunint amb els grups parlamentaris per tal de fer-los arribar la plataforma reivindicativa unitària, que demanàvem que fos incorporada als pressupostos del 2020 per tal de revertir les retallades que patim des de fa anys i que han anat deteriorant la qualitat educativa. Aquesta pressió al Parlament la fèiem simultàniament a un procés assembleari als centres educatius per acabar amb una gran mobilització a finals de curs. L’esclat de la crisi de la Covid-19 a Catalunya va interrompre, no només aquest procés assembleari, també la normal tramitació de pressupostos, però hem seguit pressionant, en tant que els problemes, lluny de solucionar-se, s’han agreujat.

La pressió exercida sobre tots els grups ha permès que en la sessió de debat de pressupostos, s’hagi guanyat l’horari de permanència a secundària, en un màxim de 24 hores, sense cap vot en contra. Tot i això, la plataforma reivindicativa que contenia mesures amb cost econòmic com la reducció de dues hores lectives als majors de 55 anys, la reducció dels terços de jornada a mitges, l’assoliment del primer estadi als 6 anys, el retorn a l’horari lectiu de 23 i 18 hores a primària i secundària respectivament, o la baixada de ràtios, no ha rebut el vot favorable ni de JuntsxCat, ni d’ERC, ni de Catalunya en Comú Podem.

Una altra mesura important, la derogació del decret de plantilles, no ha estat possible per l’oposició de JuntsxCat, ERC, PSC i PP.

Pel que fa a l’estabilització del personal docent i no docent i la millora de les seves condicions laborals hem de dir que és només un “compromís per a finals del curs 2022- 23”. Esperem que el facin efectiu no més tard d’aquesta data i que aquesta estabilització es faci de forma justa pels companys i companyes que porten anys prestant serveis per al Departament. Aquest compromís s’ha aconseguit malgrat l’oposició de JuntsxCat i ERC.

Volem agrair als grups de C’s i la CUP que hagin votat favorablement a totes i cadascuna de les nostres propostes, que sempre han estat raonades amb un compromís amb la qualitat de l’educació i dels drets laborals dels seus treballadors i treballadores, com no pot ser d’una altra forma.

Els sindicats d’educació, seguirem pressionant en un moment prou delicat, i en què cal una aposta clara pels serveis públics i la reversió immediata de les retallades i les privatitzacions que pateixen aquests. Pel futur dels nostres infants i joves, i això és pel futur de totes i de tots, esperem que es tinguin en compte les nostres demandes i consideracions.

 

Podeu consultar aquí un resum del resultat de les votacions de les diferents esmenes.