Aspectes a destacar de la reunió de la Comissió Paritària de Prevenció de Riscs Laborals (CPPRL) del 2 de setembre de 2020.

El departament d’educació ara com ara NO ha negociat les mesures de prevenció amb la part social. Un cop més, continua publicant documentació aprovada sense presentar-la ni debatre-la prèviament a la Paritària, com les “Indicacions per a l’inici del procés selectiu”.
El Departament, no mostra cap mena de respecte als membres de la paritària, ni cap consideració al col·lectiu docent ni a la seva representació sindical. Incomplint de forma reiterada la llei de PRL. Per aquest i d’altres motius CCOO vam presentar una denúncia a Inspecció de treball al mes de maig on ens donava la raó . Si el Departament continua amb aquesta mala praxis, CCOO prendrem les mesures que siguin necessàries.

1. Convocatòria Oposicions docents. Mesures de prevenció.

S’establirà franges horàries de 30 minuts amb grups de 15 persones. Només podran entrar dins el centre 10 persones, les quals mantindran la distància de seguretat i portaran la mascareta. La sala habilitada tindrà sostres alts i ventilació. L’aspirant dipositarà la programació i la seva identificació i marxarà (serà un moment).

Es mantindrà informat a l’aspirant amb antelació i de forma continuada mitjançant el tauler de l’aspirant.

Presentació programació individualitzada

S’admet que les persones aspirants que tinguin símptomes de COVID-19 o que hagin d’estar aïllades o en quarantena per qualsevol motiu, puguin autoritzar a una altra persona que els representi per a la
presentació de la programació davant el tribunal. Podeu trobar l’autorització a la web d’oposicions mitjançant el “Tauler de l’aspirant”.

Defensa de la programació

Els Tribunals citaran individualment a cadascun dels i les aspirants (lletra E) a partir de la setmana següent (possiblement de dimarts). Educació està amb coordinació amb Salut.

Segons el Departament d’Educació, l’ús de la mascareta en la defensa de la programació es qüestionable. Aquesta, garanteix la seguretat de l’aspirant però parlar amb mascareta redueix la comunicació social i pot dificultar el desenvolupament de la prova.

El Departament ha fet una sèrie de propostes a Salut (estan pendents del seu vistiplau salut) com:

  • Que no hi hagi aglomeració de gent
  • El Tribunal es disposarà en línia i mantindrà distància de seguretat.
  • Entre l’aspirant i el tribunal es mantindrà una distància de 2 a 4 m de distància entre el tribunal i l’aspirant.
  • A la taula que s’habilita per l’exposició es col·locarà una mampara per evitar l’ús de la mascareta. Si l’aspirant vol, pot portar pantalla facial, mascareta transparent (pot dificultar la respiració), etc.

Casuística:

  • Davant d’una situació crítica (confinament/estat alarma) es suspendran les proves.
  • El Departament, davant d’aquesta situació excepcional incorporarà un criteri de flexibilitat davant la malaltia. Si el dia que citen a l’opositor/a està en confinament o afectat per la covid-19 i ho justifica amb una prescripció facultativa, l’aspirant serà dels últims en fer la prova que s’està realitzant en aquell moment. Alteraran l’ordre de participació per donar opcions per tothom però no serà possible participar en l’oposició si s’allarga molt el temps de la malaltia.

Després de cada exposició es farà la neteja i desinfecció de la taula on ha desenvolupat la prova l’aspirant i es procedirà a ventilar la sala.

2. Protocol gestió dels casos COVID-19 als centres educatius

Salut i Educació han establert el protocol que determina com ha de ser la gestió dels possibles casos de Covid-19 que es puguin produir en els centres educatius durant el curs 2020-21. També estableix, de forma orientativa, els elements de decisió per establir quarantenes, tancaments totals o tancaments parcials.

El Departament d’Educació ha creat l’aplicatiu específic TRAÇACOVID per al seguiment dels casos. S’actualitzarà dos cops al dia.
S’assignarà un CAP de referència per centre educatiu i un professional sanitari de referència que mantindrà el contacte amb el centre i l’assessorarà sobre els possibles dubtes que es plantegin.

Hi haurà formació específica per explicar les mesures covid-19. Aquesta començarà a partir del 7 setembre i estarà adreçada a diferents col·lectius.

3. Personal vulnerable.

El Servei de Prevenció de Riscos Laborals (SPRL) reconeix que va haver-hi incidències i un retard amb les valoracions.

Actualment el SPRL està mirant cas a cas per determinar si aquestes valoracions mèdiques poden permetre l’adaptació del lloc de treball o si no es pot, proposar una Incapacitat Temporal (IT) al sistema mèdic de salut. Els SPRL realitzen la proposta a la persona en qüestió i a la subdirecció general d’avaluacions mèdiques (SGAM) qui valorarà la conveniència d’aquesta IT. Si és procedent, serà el metge/sa de capçalera qui expedirà la baixa per IT.