Des de CCOO fa molt de temps que demanem al Departament negociar les nostres condicions laborals i com fer possible el millor funcionament de l’educació. Ho hem fet des de l’inici de la pandèmia, prèviament a la reobertura dels centres i ho demanem actualment en relació amb l’inici del curs 20/21. Sempre rebem bones paraules i promeses de negociació que, desgraciadament, no es materialitzen en res.
Pel que fa a la reobertura dels centres en fase 2, l’informe d’Inspecció de Treball i Seguretat Social, fruit de la nostra denúncia, va determinar que el Departament havia incomplert la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de Prevenció de Riscos Laborals (LPRL), no consultant a les delegades de prevenció i, per tant, impedint la seva participació efectiva en relació amb les mesures preventives enfront el COVID-19 de les persones treballadores.
Però el Departament ha continuat en la seva tònica. Durant tot el mes de juny no ha tingut temps per negociar, però sí de prendre decisions unilaterals sobre com serà el curs que ve i comunicar-les a algunes direccions dels centres sense que passin per cap mesa Sectorial, decisions que afecten directament a les condicions de treball del personal docent.
No es va celebrar la reunió extraordinària de la Comissió paritària de Prevenció de Riscos Laborals que estava convocada per divendres, tampoc s’ha convocat per avui dilluns.
Després de reservar múltiples dies esperant convocatòria de la mesa sectorial docent no universitària encara no hem rebut cap convocatòria.
A l’escola concertada s’ha fet una trobada amb sindicats per explicar de forma verbal les instruccions que es notificaran i avisant que aquestes vindran donades i estipulades amb el que hagi marcat salut i no podrem intervenir. Hem tornat a demanar calendari de negociació i seguiment, així com la convocatòria de la mesa tripartita, entre patronals, administració i sindicats del sector, però segueixen sense confirmar res.
A la resta de sectors educatius res de res...
El Departament ha substituït la negociació col·lectiva per les rodes de premsa i avui ha fet un altre. Així ens hem assabentat de com tenen prevista l’organització del curs vinent:
- No hi haurà ràtios d’alumnat
- Incorporació de 5.000 professionals més
- La mesura d’organització primordial de seguretat serà el grup estable de convivència i amb aquest ja no cal establir la distància social ni l’ús de mascareta
El conseller diu que les negociacions amb els sindicats encara no s’han iniciat i que el dimecres ja han de fer arribar instruccions als centres educatius.
Una veritable vergonya! Sense la veu de les professionals de l’educació és impossible enfrontar un curs com el que iniciarem al setembre. Negant-se a negociar amb qui millor coneix la realitat dels centres es renuncia a garantir un sistema educatiu de qualitat. La imposició no només és autoritària i, tal com diu Inspecció de Treball, il·legal, sinó també ineficaç; i quan parlem d’una cosa tan vital com l’educació i la salut és profundament irresponsable.
És imprescindible i urgent que es produeixi una negociació real sobre les condicions del curs vinent, sense decisions tancades, preses a priori, no volem meses ni àmbits de negociació en els quals només se’ns notifiqui i informi dels canvis que s’imposaran.
Conseller Bargalló diàleg social i negociació és una pràctica democràtica homologada, i en molts casos una obligació legal, caldria que la practiqueu!