Residències i llars residències. Signa el manifest!

MANIFEST SECTOR DISCAPACITAT – Residències i llars residències

La pandèmia del COVID 19 ha posat de manifest quina és la realitat en què es troba el sistema residencial a casa nostra. La classe política, gran part de l’opinió pública i una majoria de la ciutadania considera alarmant la situació viscuda a les residències de la gent gran.

Preocupant ha estat també la situació que han patit les residències per a persones amb discapacitat. La precarietat de recursos en què s’ha fet front a la malaltia, el nombre d’afectats i el nombre de defuncions ha estat significatiu. Aquesta situació difícil no ha estat resultat de la casualitat, la mala sort, o qualsevol altre factor extern sobrevingut; ha estat el resultat d’una gestió poc transparent i unes deficients i precàries condicions laborals dels treballadors del sector.

La subvenció de les residències de persones amb discapacitat no deixa de ser una opció d’estalvi pressupostari per part de les administracions públiques, estalvi que continua recaient directament en el conjunt de persones treballadores i les que en són usuàries.

Davant aquesta realitat els i les sotasignats EXIGIM:

A la patronal:

  1. Voluntat negociadora i trencar amb una congelació salarial de 12 anys pels treballadors i treballadores de les residències, llars i centres de dia.
  2. Una nova definició de les plantilles tipus per a cada centre, que s’aparti de l’actual sistema en què les ràtios de personal contractat no guarden estreta dependència amb l’actuació directa que es fa sobre els usuaris.
  3. Una nova definició de grups professionals d’acord amb la normativa laboral actual i amb les necessitats del servei, que acabi amb l’actual sistema de categories, antiquat i ambigu, una veritable font d’arbitrarietats i conflicte.
  4. Una definició de la jornada de treball que respongui a les necessitats dels usuaris i permeti la conciliació de la vida laboral i familiar dels i les treballadores del sector.

A l’administració:

a) Passar de l’actual model de subvenció a les empreses privades que presten serveis a les persones amb discapacitat, a un model de concert o contracte programa que reculli de manera clara i transparent a quines empreses es lliuren els diners públics destinats al sector i on, quan i com es distribueixen.

b) Cal que, dins del model de concert o contracte programa, els salaris de les treballadores i treballadors passin al format de pagament delegat, esdevenint l’administració la garant d’aquests salaris.

Per tot l’expressat, ara i aquí, convençuts de l’interès per part de tothom en fer cada dia un servei d’atenció a les persones amb discapacitat que respongui als reptes de la societat del segle XXI, instem al govern de la Generalitat i a les patronals del sector a que acabin amb aquesta situació INSOSTENIBLE per als usuaris i les treballadores i treballadors del sector.