POSICIONAMENT DE CCOO DAVANT LA PROPOSTA D’ORDRE DE CALENDARI PEL CURS 2020-21 DEL DEPARTAMENT D’EDUCACIÓ.

Les CCOO considerem que l’ordre de calendari escolar del curs 2020-21 presentada al Consell Escolar de Catalunya hauria de centrar-se en afrontar el retrobament als centres educatius després del primer confinament de la nostra història. En lloc d’això, la proposta es basa en modificar els horaris escolars dels centres públics, pretenent eliminar la possibilitat de la jornada continuada tant a secundària com a primària, sense que hi hagi estudis significatius sobre la repercussió de l’horari en l’alumnat. Una decisió com a mínim arriscada i que en aquest moment considerem clarament extemporània.

Hem d’assumir que no existeix un “model” amb relació al període de migdia. Tenim molt a debatre sobre les funcions educatives i les condicions laborals del personal: la seva contractació directa per part de l’administració, garantir la preparació de les activitats educatives en horari laboral, incrementar i compactar la seva jornada laboral.

CCOO hem participat de les anàlisis que s’han realitzat en el si del CEC, defensant uns horaris escolars saludables, impedint la competència entre centres i la desigualtat entre l’alumnat i garantint l’adquisició d’aprenentatges. Està clar que a Catalunya no es compleixen aquestes premisses i haurem de treballar molt per aconseguir-ho. Amb diàleg amb la totalitat de la comunitat educativa, amb anàlisi científic i rigorós de les diverses propostes, millorant les condicions laborals de la totalitat de treballadores i treballadors de l’educació i amb la implicació del Govern de la Generalitat dedicant el pressupost necessari.

Les CCOO tornem a insistir en el fet que només amb un menjador universal i gratuït podrem garantir espais de socialització equitatius per a tot l’alumnat i apropar els nostres horaris als més saludables europeus, sense reduir els llocs de treball, amb l’obertura dels centres a altres activitats que afavoreixin la socialització i la compensació de les desigualtats educatives.

Per tots aquests motius, reclamem al Departament d’Educació la immediata retirada de l’Ordre i l’elaboració d’una nova pensant únicament en el curs vinent, en la situació d’excepcionalitat que estem vivint.

De la mateixa manera, tot i que no correspon a l’Ordre, i vist el seu interès en tractar i potenciar els instituts-escoles, emplacem al Departament d’Educació a obrir la negociació sobre les condicions de treball als instituts escoles, dels menjadors escolars i plans d’entorn als instituts-escola.

Comparteix.

Comentaris tancats.