Recollida la demanda històrica de CCOO del cos únic docent d’FP a la nova Llei del Ministeri d’Educació i FP

Recollida la demanda històrica de CCOO del cos únic docent d’FP a la nova Llei del Ministeri d’Educació i FP

30.000 docents d’FP veuran millorar les seves condicions laborals amb la LOMLOE

La Federació d’Educació de CCOO celebra l’anunci de la Ministra d’Educació d’equiparar al cos de professorat tècnic d’FP amb el cos de professorat de secundària. El Ministeri d’Educació i Formació Professional ha anunciat que té previst incloure en la tramitació de la LOMLOE una mesura inclosa pel sindicat CCOO dins les esmenes com un redactat a la Llei encaminada a què el professorat tècnic d’FP accedeixi al cos de professors i catedràtics de secundària. Aquesta mesura afectarà 30.000 docents d’FP i millorarà les seves retribucions i condicions laborals.

La creació d’un cos únic docent és una de les reivindicacions històriques què, en l’àmbit estatal , la Federació d’Ensenyament de CCOO ha plantejat en diverses reunions amb la ministra d’educació i FP, Isabel Celaá i amb el secretari d’estat d’educació, així com amb els anteriors equips ministerials.

En aquestes reunions la Federació d’Ensenyament de Comissions Obreres ha denunciat reiteradament la clara discriminació que existeix cap al col·lectiu de Professorat Tècnic d’FP, entre altres fent denúncia jurídica i pública davant el MEyFP i davant del Defensor del Poble, respecte al professorat de Secundària en matèria retributiva (entre 160 i 250 € bruts mensuals aproximadament segons l’antiguitat) i en altres qüestions com ara el nombre d’anys cotitzats per a aconseguir la pensió màxima (32 anys en el cas del cos de secundària de grup funcionarial A1 enfront dels 35 per al cos de professorat tècnic d’FP pertanyent al grup A2), la quantia de la pensió a percebre i altres condicions laborals com la consideració de l’experiència en els casos de mobilitat, ingrés i accés a càtedres, etc.

A Catalunya, des de l’any 2015 la Federació d’Educació de CCOO sol·licita al Departament la negociació d’un nou acord d’FP adaptat a la realitat del SXXI per actualitzar l’acord del 1999 amb l’equiparació salarial del PT/PS com un dels punts a assolir. Les peticions en l’àmbit estatal de CCOO sempre s’han encaminat cap a la creació d’un cos únic en el si de la negociació ministerial, que van més enllà de la implementació d’un complement retributiu autonòmic que permet simplement una homologació salarial, quan o es pot deixar de costat l’equiparació en les condicions laborals. En repetides ocasions es va sol·licitar negociació amb el Ministeri i com que no vam rebre resposta, CCOO va iniciar una campanya de denúncies individuals, l’abril del 2019, per instar als tribunals a pronunciar-se sobre aquesta discriminació. Paral·lelament s’ha realitzat acció sindical específica amb el col·lectiu afectat mitjançant assemblees i col·laboracions amb associacions que han jugat un paper fonamental durant aquest temps.

En l’actualitat els requisits d’accés en la majoria d’especialitats són els mateixos per a un cos i un altre (grau universitari i màster d’accés a la funció pública docent), als centres educatius suporten la mateixa càrrega lectiva, fan classe als mateixos grups d’alumnat i les matèries a impartir són de similar complexitat.

CCOO farem seguiment d’aquesta proposta anunciada per la ministra i la seva concreció per tal d’assegurar que estem davant d’una homologació definitiva que deixi enrere ja la situació discriminatòria patida pel professorat tècnic d’FP, al mateix temps que seguirem reclamant un cos únic docent de l’ensenyament públic estatal.