CCOO exigeix un canvi real en la situació del professorat tècnic d’FP

El sindicat ha proposat una esmena a la LOMLOE  per solucionar-la

Després de les manifestacions de la ministra d’Educació i Formació Professional sobre com solucionar la situació d’aquest col·lectiu, considera positiu que s’hagi fet eco de les propostes plantejades, però demana un compromís ferm i abordar una negociació urgent respecte a la configuració dels cossos docents.

La Federació estatal d’Ensenyament de CCOO (FECCOO) manté que no existeixen raons perquè, tenint igual titulació d’accés i funcions que el professorat de Secundària, el professorat tècnic d’FP pertanyi al subgrup A2. Això implica diferències en matèria salarial, en la futura pensió de jubilació i, en alguns casos, incideix negativament en l’assumpció de càrrecs o responsabilitats dins  l’equip docent. Per això, el sindicat ha instat al Ministeri d’Educació i FP en diverses ocasions a abordar una negociació sobre aquest tema.

Com que no vam rebre resposta, FECCOO va iniciar una campanya de denúncies individuals, l’abril de 2019, per instar els tribunals que es pronunciïn sobre aquesta evident discriminació. A més, ha realitzat una acció sindical específica amb aquest col·lectiu a través d’assemblees i la col·laboració amb diferents associacions que han jugat un paper fonamental durant aquest temps.

Coincidint amb la celebració d’eleccions generals de l’abril i el novembre del 2019, la Federació d’Ensenyament de CCOO va fer arribar a tots els partits polítics una sèrie de propostes, entre les quals es reflectia aquesta reivindicació: “Especialment significativa és la situació del Professorat Tècnic d’FP que fa anuys que realitza les mateixes funcions que el professorat d’Educació Secundària, amb el mateix alumnat, amb la mateixa titulació d’ingrés i que, no obstant això, pertanyen a la subcategoria A2. És d’urgència que aquesta situació sigui revertida immediatament pel nou Govern”.

Amb motiu de la tramitació de la LOMLOE, el sindicat ha inclòs dins de les seves esmenes un redactat en la Llei que permeti solucionar la situació del professorat tècnic d’FP i que espera que sigui tinguda en compte.

Les manifestacions d’Isabel Celaá pel que fa a què aquest tema tindrà una solució “satisfactòria” són una bona notícia, però han de ser preses amb cautela fins a conèixer oficialment la proposta del Ministeri d’Educació i Formació Professional. La Federació d’Ensenyament de CCOO li ha fet arribar en diverses ocasions les propostes que solucionarien aquesta situació.

A més, el sindicat entén que també han d’abordar-se de manera urgent les situacions d’altres cossos en la negociació col·lectiva, així com el pas del grup A2 a l’A1.

Mentre no se soluciona aquesta situació per l’administració estatal, competent en matèria de cossos docents, CCOO Educació segueix demanant al departament d’Educació el complement salarial del professorat PTFP com a mesura d’equiparació salarial com des de fa anys es fa en altres comunitats autònomes. Aquesta és una més de les propostes que CCOO demanem que s’inclogui en l’actualització de l’acord d’FP del 1999 de millora de les condicions laborals i de qualitat de l’FP juntament amb d’altres com els desdoblaments, càrrecs, coordinacions, formació permanent, renovació d’equipaments… congelades des de fa més de vint anys tot i els canvis i les retallades dels darrers anys.