Reunió amb el ministre d’Universitats

El passat dimarts, 18 de febrer, els sindicats més representatius ens vam reunir amb el ministre d’Universitats, Manuel Castells Olivan. CCOO vam instar el Govern a crear la Mesa de Negociació d’Universitat (Mesa de Universidades) per al desenvolupament de polítiques universitàries que reverteixin les retallades soferts per les universitats públiques en els últims anys, tant des del punt de vista del finançament, com de la precarització i temporalització de les plantilles de PAS i PDI de les universitats. A més, CCOO hem plantejat que és urgent revisar la política de preus públics pels estudis universitaris fixada pel Govern estatal i modificar la convocatòria de beques generals del Ministeri d’Educació i Formació Professional per a ensenyaments universitaris i els llindars de renda, com instruments que afavoreixen la cohesió social i territorial.

El ministre ha posat de manifest la voluntat de diàleg social, amb el compromís explícit d’abordar i arribar a acords, amb la finalitat d’iniciar la via de recuperació de drets i d’eliminar la gran bossa de precarietat laboral que pateixen les universitats. El ministre exposarà la setmana vinent, a la Conferència General de Política Universitària, la necessitat de disminuir l’import dels preus públics universitaris, i substituir la forquilla actual per un import màxim per crèdit matriculat.

CCOO hem reiterat les nostres propostes en matèria d’ocupació, salaris i condicions laborals -Derogació de l’RD 14/2012, eliminació de la taxa de reposició, reducció de la taxa de temporalitat i precarietat, elaboració de l’Estatut del Personal Docent i Investigador (PDI) i desenvolupament de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (EBEP) (PAS) per establir sistemes de carrera professional horitzontal per a tot el personal de les universitats (PAS i PDI), actualització dels salaris contemplats al RD 989/1986 complementat pel Reial Decret 1084/1988, modificació a fons de l’ANECA i dels criteris d’acreditació de el programa ACADEMIA per a l’accés als cossos docents universitaris.

Entre les seves prioritats per als propers mesos, el ministre ha ressaltat l’elaboració de l’Estatut del PDI amb la definició de la carrera acadèmica -que inclou l’estabilitat per al PDI Funcionari i el PDI Laboral-, els drets i deures, i l’equiparació econòmica i professional entre PDI Funcionari i Laboral. També ha posat de manifest la voluntat d’eliminar les figures actuals de PDI Laboral amb elevada precarietat laboral i temporal mitjançant la creació de noves figures que dignifiquin la dedicació a l’activitat docent i investigadora a la universitat.

El ministre s’ha compromès a tractar amb les comunitats autònomes el tema de finançament de les universitats, que han patit una pèrdua superior al 20% dels seus pressupostos des de 2010, si bé ha assenyalat que no hi pot haver pressupostos finalistes.

El ministre ha ressaltat la necessitat de realitzar modificacions profundes en l’ANECA, tant dels programes d’acreditació de l’PDI com en els d’acreditació institucional. Així mateix ha assenyalat que cal modificar els requisits per a la creació de noves universitats privades, amb l’objectiu que reuneixin uns criteris mínims de qualitat.

CCOO també vam expressar la necessitat d’harmonitzar les figures de contractació previstes en la Llei de la Ciència i de valorar com es fan servir a l’àmbit universitari, o la importància i rellevància que té la investigació per al futur de la una universitat pública de qualitat. En concret, CCOO vam exposar la urgència de finançar els contractes predoctorals procedents de convocatòries de el Ministeri de Ciència i Innovació i l’increment en les seves retribucions, d’acord amb els augments previstos per a la resta d’empleats públics i amb l’Estatut del Personal investigador en Formació. CCOO vam fer palès al Ministeri l’absència de la convocatòria de mobilitat 2019 per a estades curtes en els contractes FPU i el Ministeri s’ha compromès a fer-la entre els mesos de març i maig d’enguany.

A més, el ministre va exposar la necessitat d’impulsar les unitats d’igualtat de les universitats per desenvolupar de manera efectiva els Plans d’Igualtat i d’oferir formació en línia per  configurar programes de formació durant tota la vida (Long Life Learning), amb la UNED com a universitat pública de referència.

Finalment, el ministre va esmentar que estan finalitzant la configuració de l’òrgan de coordinació dels ministeris d’Universitats i de Ciència i Innovació i va manifestar la seva voluntat per desenvolupar polítiques conjuntes que impulsin la recerca i la innovació.

CCOO valorem positivament la reunió amb el ministre d’Universitats i el seu equip i esperem que, en un futur pròxim, es consolidi la Mesa de Universidades com a àmbit de negociació per arribar a acords que permetin la reactivació de la negociació col·lectiva, la recuperació de drets, la millora de les condicions laborals amb el personal de les universitats i la concepció de la universitat com a servei públic imprescindible per al canvi de model productiu i per afavorir la cohesió social.