CCOO Informa: RD de titulacions universitàries

El Ministeri d’Universitats ha presentat a consulta pública un esborrany de RD per a una nova Ordenació dels Ensenyaments Oficials per al sistema universitari espanyol, que dissenya un model d’universitat que, en lloc d’avançar en coneixement, innovació i cultura, posa a la Universitat Pública al servei del teixit empresarial, dels capricis de la CRUE i fa perillar la igualtat d’oportunitats en l’accés a l’Educació Superior.

A CCOO entenem que aquest no és el moment adequat per abordar una reforma estructural de sistema universitari, sobretot quan es fa per posar-lo al servei de l’empresa privada i, a més, fent perillar l’autonomia universitària, necessària per a reconfigurar un nou país de progrés i innovació, que impedeixi que patim amb la mateixa força el greu impacte que aquesta crisi sanitària malauradament suposarà per al país.

L’esborrany de RD -que no inclou la derogació del Decret Wert (RDL 14/2012)- conté mesures similars a les que ja es van proposar fa un any i proposa graus de 180 o de 240 crèdits, i màsters de 60, 90 o 120 crèdits . Els preus públics estan diferenciats per a cada nivell acadèmic i, per tant, es manté el càstig econòmic per a les segones i successives matrícules. Es torna a la controvèrsia del model 3 + 2, que perjudica definitivament els estudiants amb menys recursos i afavoreix el mercat de títols de postgrau per a les universitats privades. La proposta del ministeri inclou itineraris acadèmics oberts sense garantir la coherència acadèmica en un model liberal d’universitat pública a la carta.

A CCOO defensem una universitat pública i gratuïta per a totes, en la qual:

  • La qualitat es tradueixi en més i millors recursos a les aules i la docència (art. 21-29).
  • Les taxes universitàries siguin gratuïtes.
  • Els títols universitaris siguin inscrits en un Catàleg de títols, que garanteix plans d’estudis amb una troncalitat comuna, que permet la convalidació entre titulacions i afavoreix l’ocupabilitat dels nostres estudiants, enlloc del Registre d’Universitats, Centres i Títols (RUCT) proposat (art. 1 i 3) i.
  • Les denominacions de “màster” o “grau” no es puguin utilitzar per encobrir un altre tipus d’ensenyaments (Disposició addicional 6) i converteixin l’educació superior en un mercat per als més privilegiats.
  • Els títols propis no s’equiparin amb titulacions oficials (art. 7.4) de manera que es posa en risc la qualitat acadèmica.

A CCOO considerem que la Universitat ha de continuar essent motor d’innovació i de desenvolupament científic i social. Aquesta Universitat rep l’encàrrec de la societat per formar ciutadans crítics que siguin capaços de liderar el mercat de treball, amb esperit crític i desenvolupant els valors democràtics, de convivència, desenvolupament sostenible, igualtat i progrés.

En l’actual context històric que ens ha tocat viure, entenem que la proposta que representa aquest RD és innecessària i inoportuna.

Etiquetes: UNIVERSITAT/ POLÍTIQUES UNIVERSITÀRIES/ Ministerio / 3+2