Com a conseqüència de la denúncia pública de CCOO contra l’esborrany de nou RD d’Ordenació de les Titulacions universitàries, el Ministeri ha decidit que l’atura temporalment

La denúncia de CCOO, a més d’insistir en alguns punts negatius d’aquesta reforma, insistia en que “CCOO entenem que aquest no és el moment adequat per abordar una reforma estructural de sistema universitari espanyol” i per aquesta raó, concloïa que “considerem que la Universitat ha de seguir sent motor d’innovació, de desenvolupament científic i social. Una universitat que rep l’encàrrec de la societat per formar ciutadans crítics que són capaços de liderar el mercat de treball, amb esperit crític i desenvolupant els valors democràtics, de convivència, desenvolupament sostenible, igualtat i progrés. En el context històric actual que ens ha tocat viure, entenem que aquesta proposta és innecessària i inoportuna. ”

La precipitació del Ministeri d’Universitats va arribar fins al punt que va incomplir la suspensió de terminis administratius establerta pel mateix Govern durant l’estat d’alarma per Covid19. És per això que els serveis jurídics de CCOO van començar a preparar la corresponent reclamació perquè es declarés la nul·litat del procés de consulta.

Finalment el Ministeri ha hagut de reconèixer el seu error, fer marxa enrere, i suspendre el termini de consulta pública -que inicialment acabava el passat divendres 8 de maig- i allargar-lo fins a quinze dies després de que s’acabi l’estat d’alarma. Això permetrà que la comunitat universitària tingui temps de reaccionar per evitar els aspectes lesius d’aquesta reforma.

La informació pública que el Ministeri va difondre sobre aquest esborrany de RD de reforma de l’ordenació de les titulacions només esmentava alguns aspectes positius, com el fet d’introduir en tots els plans d’estudi de continguts sobre igualtat entre homes i dones. Això ja es podia fer sense necessitat d’una reforma global, tal com ja s’ha fet amb les nou modificacions aplicades a l’RD original des de 2008.

No obstant això, el nou RD conté elements molt lesius, i, a més, consolida varies reformes parcials afegides pels governs de Rajoy en els anys anteriors. Així introdueix definitivament graus de 180 o de 240 crèdits, i màsters de 60, 90 o 120 crèdits i torna a la controvèrsia del model 3 + 2, que castiga definitivament els estudiants amb menys recursos i afavoreix el mercat de títols de postgrau per a universitats privades.

La proposta de Castells inclou itineraris acadèmics oberts sense garantir la coherència acadèmica en un model liberal d’universitat pública a la carta, i, d’aquesta manera, converteix l’educació superior en un mercat per als més privilegiats i al servei del teixit empresarial. L’increment (del 15% als 25%) del nombre de crèdits que es poden obtenir fora de les titulacions , el reconeixement de l’activitat laboral i l’increment dels àmbits i les formacions que poden ser reconegudes dins de les titulacions obren el pas a cursos privats que poden ser realitzats a les mateixes universitats fora dels preus públics.

Podeu llegir l’esborrany del RD de titulacions fent clic aquí.

Podeu llegir el nostre comunicat anterior, fent clic aquí.

 

image_print
Comparteix.

Comentaris tancats.

Ús de galetes

Aquest lloc web empra galetes per a una millor experiència d'usuari. Accedeix a l'enllaç de política de cookies per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies