CCOO exigeix a la ANECA i al Ministeri d’Universitats que facin una reflexió profunda sobre el concepte de sexenni de transferència

CCOO considerem que el projecte pilot d’avaluació dels sexennis de transferència de la convocatòria de 2018 del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats ha estat un fracàs i que cal obrir un procés de negociació amb els agents socials i revisar exhaustivament els criteris previstos.

L’anàlisi de les dades publicades per l’ANECA evidencia que l’aplicació dels criteris ha estat subjectiva i arbitrària en funció de l’àrea i del comitè d’avaluació. En primer lloc, denunciem que hi ha hagut un marcat biaix de gènere que arriba a la seva màxima expressió en l’àrea d’Arts i Humanitats amb un diferencial negatiu per a les dones del 23,43% després d’analitzar el 94,51% de les sol·licituds presentades. En l’àrea de Ciències de la Salut, el diferencial negatiu és d’un un 15,76%, d’un global de l’44,36% de les sol·licituds presentades, mentre que a l’àrea de Ciències Socials i Jurídiques la diferència negativa és d’un 13,39%, d’un còmput 80,86% de sol·licituds realitzades. La xifra menor de desigualtat es troba en l’àrea de Ciències, amb un diferencial del 7,72% d’un 89,62% de les sol·licituds avaluades. A més, quan analitzem el nombre de sol·licituds, podem comprovar que aquesta desigualtat encara és més gran, ja que en el millor dels casos les sol·licituds de dones se situen al voltant de el 44,5% en els àmbits de Ciències de la Salut, Arts i Humanitats i Ciències Socials i Jurídiques i disminueixen fins al 32,22% en l’àrea de Ciències i en l’24,46% en Enginyeries i Arquitectura.

CCOO considerem que aquestes dades són molt negatives, perquè no reflecteixen la realitat ni es corresponen amb les sol·licituds d’avaluació i l’èxit assolit per les dones en la mateixa convocatòria 2018 de sexennis de recerca.

Aprofundint en la discrecionalitat de les comissions s’observa que, a l’àrea de Ciències, el percentatge d’avaluacions positives arriba gairebé al 53%, a la comissió 4 de Bioquímica i Ciències de la Vida i, en canvi, no arriba ni al 31,5% a la comissió 1 de Químiques . Aquestes diferències en els resultats es reprodueixen a l’àrea de Ciències Socials i Jurídiques, en la que hi ha fins a un 45,7% d’avaluacions favorables a la comissió 14 de Ciències Jurídiques, mentre que només hi ha un exigu 24,9% a la comissió 12 de Ciències Socials i del Comportament. Si es llegeixen literalment aquests resultats, sembla que només es fa transferència en alguns camps d’una mateixa àrea de coneixement. És per això que resulta imprescindible que hi hagi una negociació amb els agents socials i que es facin canvis significatius en els criteris d’avaluació i en la seva aplicació.

CCOO exigim ​​a l’ANECA i al Ministeri d’Universitats que facin una reflexió profunda sobre el concepte de “sexenni de transferència”, el delimitin jurídicament i estableixin i apliquin protocols pels comitès avaluadors, de manera que es respectin els principis constitucionals, i en particular, el de no discriminació per raó de gènere.

CCOO hem preparat un model de recurs d’alçada per a aquelles persones que hagin rebut una avaluació negativa i que vulguin interposar un recurs contra aquesta avaluació. Per posar-los, cal tenir en compte que els terminis administratius es reprendran el proper 1 de juny, tal com s’estableix en l’apartat IV del Reial Decret 537/2020, de 22 de maig, segons el qual es deroga en aquesta data la disposició addicional tercera del Reial Decret 463/2020, de 14 de març.

Per tant, aquest recurs es pot interposar, dirigit a l’organisme ANECA, fins al 30 de juny de 2020

  1. a) De manera telemàtica a través del Registre electrònic comú (https://sede.administracion.gob.es/PAG_Sede/ServiciosElectronicos/RegistroElectroncoComun.html)
  2. b) Per escrit a l’adreça següent:

Sra. Mercedes Siles Molina
Il·lma. Directora ANECA i presidenta de CNEAI
Ministeri de Ciència i Innovació
Passeig de la Castellana, 162
28071 Madrid