CCOO demandada al TSJC per exigir a les universitats que prorroguin al 4t any tots els contractes del personal investigador en formació (PIF)

Aquesta matí ha tingut lloc al Tribunal Superior de Justicia de Catalunya (TSJC) la vista per la demanda de les universitats contra els sindicats signants del I Conveni Col·lectiu del Personal Docent i Investigador (PDI) laboral de les universitats, CCOO i UGT i per una demanda d’un altre sindicat en relació al mateix tema. D’aquesta manera volen endarrerir l’aplicació de l’Estatut del Personal Investigador en Formació (EPIF) i estalviar-se diners, en lloc d’exigir a la Generalitat de Catalunya un millor finançament.

Recordem que per aquet motiu al desembre de 2019 es va realitzar un acte de “conciliació”, sense èxit, al Tribunal Laboral de Catalunya (TLC). Reproduïm els seus motius, tal com les mateixes universitats van expressar:

“El conflicte s’ha produït entre els agents socials i les universitats públiques, així com amb tota una diversitat de sol·licituds individuals que entenen que un cop superada l’avaluació anual, la pròrroga del contracte predoctoral és automàtica i obligatòria. (…)

El que pretenen els agents socials és que si es contracta una persona treballadora amb un contracte predoctoral (com a mínim d’un any), el contracte es prorrogarà fins a la finalització de la tesi doctoral (llevat que no es superi la corresponent avaluació anual), amb el topall de quatre anys establert a la Llei (…)”.

La conseqüència pràctica d’aquestes demandes és que si els tribunals donessin la raó a les universitats, aquestes podrien, de manera arbitrària, prorrogar o no els contractes predoctorals al quart any, contemplat a l’Estatut del Personal Investigador en Formació (EPIF). Des de CCOO rebutgem enèrgicament aquest intent de substituir la negociació col·lectiva per la judicialització davant d’una reivindicació, tan legítima com necessària, per garantir un accés digne a la carrera investigadora i a un PDI de qualitat. 

Per tot això CCOO exigim a les universitats que retirin la demanda i que prorroguin al 4t anys tots els contractes de personal investigador en formació (PIF)