Tornada l’11 de gener i cribratge massiu a tot el personal dels centres educatius

Reunió informativa del Departament d’Educació i el Departament de Salut a la comissió paritària prevenció i a la mesa sectorial.

Avui el conseller d’Educació i el secretari de Salut Pública ens han informat que, per motius sanitaris, recomanació de la comunitat europea i demanda de la comunitat educativa, la tornada als centres es farà l’11 de gener en lloc del dia 8, que es considerarà dia no lectiu, ja que, segons un informe epidemiològic elaborat per Salut, és recomanable espaiar més els dies entre les festes i la tornada als centres educatius per evitar contagis.

CCOO valorem positivament la mesura, a condició que no tingui efectes laborals negatius en el recompte de dies de treball en els diferents sectors d’educació, tenint en compte que és una decisió que es pren per raons sanitàries. Alhora volem recordar al Departament d’Educació que, en el seu moment, en el marc del Consell Escolar de Catalunya, CCOO ja vam criticar l’ordre de calendari escolar perquè no tenia en compte que estàvem en mig d’una pandèmia i el Departament no va voler escoltar les nostres propostes.

El cribratge massiu a tot el personal que treballa als centres educatius es durà a terme al llarg de tres setmanes al mes de gener, mitjançant tests PCR, amb l’autopresa de mostres, en centres públics, privats, concertats i municipals i a tots els nivells educatius. El personal que es vulgui fer la prova es podrà prendre l’automostra (frotis nasal) a casa o al centre. Les mostres es guardaran a la nevera del centre educatiu i seran recollides per Salut. Està previst que els resultats es donin en un termini de 2 dies.

No es contempla cap mena de test a l’alumnat, tenint en compte el ventall d’edats diverses de l’alumnat dels diferents nivells educatius (alumnat adult a secundària postobligatòria, centres d’adults, EOI, etc.). CCOO Educació hem proposat la realització també de tests a l’alumnat en retornar a l’activitat lectiva del segon trimestre, com a mesura complementària a la resta de mesures que caldria que fossin presents als centres educatius (abaixar ràtios, distància personal, ventilació amb temperatura adequades i mascaretes FFP2 per personal del centre).

Pel que fa a la vacunació contra la Covid-19 del personal dels centres educatius, El Departament informa que no es preveu que es pugui dur a terme fins al tercer trimestre del curs.