El passat dilluns, 13 de juliol, el ministre d’Universitats va convocar als sindicats més representatius en el sector universitari (CCOO, UGT, CSIF i CIG) a la primera reunió per debatre l’esborrany de l’Estatut del Personal Docent i Investigador (PDI) i la modificació parcial de la LOU pel que fa a les figures de professorat universitari.

A la reunió, el ministre no va presentar l’esborrany als participants (el text s’havia fet arribar fa uns dies) sinó que va manifestar que hi era per prendre notes i escoltar les nostres propostes concretes. La manca d’un model de negociació (més enllà d’una vaga voluntat de diàleg del Ministre) dificulta el procés de negociació de l’Estatut de l’PDI, i més, quan no hi ha voluntat de formalitzar la Mesa d’Universitat.

El ministre no va contestar cap qüestió de les que vam plantejar els sindicats sobre el significat i la conveniència de les figures que vol crear, no va aclarir perquè vol introduir la doble via laboral / funcionarial, no es va abordar què passarà amb les figures de professorat que desapareixen en la nova proposta, no va entrar en qüestions de càrrega docent, ni va respondre a la demanda d’establiment de carrera professional per al professorat universitari. El ministre tampoc es va pronunciar sobre les necessàries modificacions dels processos d’acreditació, ni va donar resposta a la pregunta de com s’eliminarà la precarietat i la temporalitat en l’àmbit de les universitats públiques. Tal com ens va dir al començament de la reunió: el ministre va assistir a la reunió únicament per escoltar i prendre notes.

Malgrat tot, va quedar clar que el Ministeri no contempla el desenvolupament de la carrera horitzontal, ni la modificació del Reial Decret de Retribucions del professorat universitari que data de l’any 1989.

A la reunió es va indicar que el Ministeri acompanyarà aquest projecte d’Estatut d’una proposta econòmica i que es parlarà de modificació de la taxa de reposició, però encara no hi ha cap concreció d’aquests punts.

En definitiva, encara que de la informació de la premsa i de les xarxes socials es pugui extreure la idea que el Ministeri pretén acabar amb la precarietat a la universitat, la veritat és que aquest esborrany desregula les condicions laborals de professorat universitari i precaritza encara més les figures de l’ Personal Docent i Investigador. Per a CCOO, és fonamental que es parli de la carrera professional del PDI, i que s’estableixin plans específics per acabar amb la precarietat.

El ministre ha convocat una nova reunió el dia 31 de juliol. Demanem al ministre que expliqui  el seu projecte i que canviï el format actual de les converses. Esperem que en aquesta propera reunió es pugui consensuar un catàleg de temes a tractar, una metodologia de treball i un calendari per fer-ho.

CCOO hem manifestat el nostre rebuig a aquest esborrany d’Estatut del PDI pel moment triat per presentar-lo i pel seu contingut, ja que els seus efectes desregularitzadores, sumats als efectes del decret Wert -que no es vol derogar-, i a la taxa de reposició (ambdós plenament vigents), aboquen a les plantilles de les Universitats Públiques a un empitjorament de les seves condicions de treball.

 

image_print
Comparteix.

Comentaris tancats.

Ús de galetes

Aquest lloc web empra galetes per a una millor experiència d'usuari. Accedeix a l'enllaç de política de cookies per a més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies