Resum de la Mesa sectorial de l’1 de juliol de 2020 (continuació 30/06)

L’1 de juliol hem continuat la Mesa Sectorial del dia 30 de juny en la que se’ns va presentar un document d’instruccions d’inici de curs absolutament inconcret i una planificació d’augment de plantilles encaminat exclusivament a intentar resoldre la situació de sobreràtios habituals en els ensenyaments obligatoris.

En la reunió han explicat el nombre de grups de “reforç” que preveien per evitar les sobreràtios a Infantil, Primària i ESO, amb una dotació extra d’1 docent per cada grup de reforç d’Infantil, de Primària i de 4t d’ESO i amb 1,5 docents per a la resta de cursos de l’ESO. Aproximadament, la suma de les dotacions correspondria als 3000-3200 docents anunciats a la Mesa d’ahir.

Aquests docents seran nomenats com a “reforços” després de les adjudicacions d’estiu i, en principi, tindran un nomenament des d’1 de setembre a 30 de juny.

El Departament no inclou a les ZER en aquests càlculs. En una situació de crisi social i econòmica retalla i recalcula al mil·límetre les plantilles docents de les ZER, sense tenir en compte cap oscil·lació d’alumnat i oblidant que en les zones rurals l’escola és un dels pilars de la comunitat. Hem fet saber a la Mesa el nostre absolut desacord davant  la supressió d’aquestes places,amb l’agreujant de que han estat comunicades a l’escola i a les persones afectades just al límit del període d’adjudicacions d’estiu.

Des de CCOO hem insistit que l’augment de plantilla és absolutament insuficient i que s’ha perdut l’oportunitat de reforçar realment el sistema educatiu amb una disminució de ratios i un augment de plantilles suficient per fer front a aquesta emergència educativa que tan va proclamar el Govern i que sembla que ara només consisteix en el problema de les aules massificades, problema que òbviament no té res a veure amb la pandèmia que estem vivint.

També hem insistit que aquesta plantilla de “reforç” havia de ser estructural amb nomenament fins a 31 d’agost i quedar estabilitzada pels cursos següents.

De fet, des de CCOO, hem fet proposta d’un augment de les plantilles per fer front a l’eixamplament de l’escletxa educativa que s’ha produït i a la situació que es pugui donar previsiblement el curs vinent, que segons els nostres càlculs hauria de ser d’uns 16.500 docents que correspondria a un reforç del 20% de la plantilla dels centres ordinaris i un 25% dels de major complexitat.