Rebutgem el document sobre la modificació de la LOU i la proposta d’Estatut del PDI

CCOO rebutgem el document realitzat pel Ministeri d’Universitats sobre la modificació de la LOU i la proposta d’Estatut del Personal Docent i Investigador (EPDI) i sol·licitem la seva retirada

CCOO considerem que l’esborrany de EPDI presenta problemes tant de forma com de fons, amb contingut incomplets.

Per començar, el moment de presentar-lo és inadequat ja que les universitats, després del confinament de la COVID 19, estan acabant el curs acadèmic de manera no presencial, sense possibilitat de debatre àmpliament les modificacions proposades. Això és especialment rellevant si tenim en compte, a més, que el començament de curs es presenta igual d’incert que el que hem deixat enrere.

CCOO reclamem al Ministeri de Universitats serietat i rigor per tractar el futur de la universitat espanyola i els canvis i reformes que necessita.

El Ministeri llança propostes sense presentar prèviament una anàlisi detallada de la situació actual de la universitat pública. Si l’objectiu és avançar cap a un model d’universitat del futur cal analitzar primer i legislar després. Qualsevol norma que es presenti no tindrà èxit si la comunitat universitària no se la fa seva.

Aquest esborrany no aborda la qüestió del finançament de les universitats públiques que encara pateixen les conseqüències de les retallades de la crisi de 2009 i els seus pressupostos encara estan lluny dels nivells de finançament assolits prèviament. Si no es parla dels pressupostos de les universitats, qualsevol reforma legislativa queda buida de contingut.

De manera sorprenent, l’esborrany pretén la desregulació total de les plantilles de PDI de les universitats públiques amb la proliferació de diverses figures laborals, i aprofundeix en una universitat elitista per a uns pocs amb la precarització mantinguda en el temps, i fins i tot ampliada, dels col·lectius de PDI temporals més vulnerables: des dels joves investigadors en formació, fins als ajudants doctors, contractats doctors interins, visitants, professors associats, substituts interins, etc. No s’aborda, en cap cas, el disseny d’una carrera professional per al professorat universitari. Per tenir futur, la universitat pública necessita un pla específic per acabar amb la precarietat.

L’esborrany estableix criteris i requisits completament diferents per al professorat de les universitats públiques i el de les privades. I no s’entén de cap manera que aquest greuge cap a la Universitat Pública provingui d’un Ministeri que hauria de tenir un pla ampli i un model d’Educació Superior que garanteixi la igualtat d’oportunitats de totes i tots els ciutadans.

La proposta de el Ministeri no contempla l’eliminació de les taxes de reposició, de manera que la multiplicació de noves figures de professorat acaba sent un intent de legislar en el buit, d’esquena a la realitat de la universitat espanyola, ja que malgrat que apareguin en l’EPDI, les places no es podran convocar si no hi ha finançament i les universitats públiques no poden convocar noves places.

CCOO emplacem una vegada més al Ministeri per a que convoqui la Mesa de negociació d’Universitats amb els agents socials, amb un calendari i una temàtica de reunions per acordar els aspectes que han de ser modificats. A l’espera d’aquest procés negociador, CCOO farem una anàlisi detallada de la proposta presentada.

CCOO considerem que temes tan seriosos com la modificació de la Llei Orgànica d’Universitats, amb una remodelació tan àmplia de l’estructura del professorat, o el canvi de model d’universitat no ha de tractar-se d’una forma tan frívola i trivial, precipitada i d’esquena a la comunitat universitària. CCOO no entenem com el Ministeri pretén despatxar una reforma tan important com aquesta amb un parell de reunions i una suposada aportació de suggeriments.

En l’esborrany presentat també manca definir el paper de la universitat en el desenvolupament de la ciència. La major part de la ciència a l’estat espanyol es fa en els campus universitaris, però les investigadores i investigadors no es veuen reflectits en la normativa proposada.

CCOO volem posar en valor el nostre sistema universitari i el treball de tots els professionals que hem tirat endavant la institució malgrat les mancances i les adversitats. La universitat pública és un pilar fonamental en l’avanç social, econòmic i científic del nostre país, i el text presentat no aporta res en relació al seu futur.

CCOO li diem a el ministre d’Universitats “AIXÍ NO” i que les seves propostes no resolen cap problema, sinó que agreugen i cronifiquen els més urgents i importants, com són la precarietat d’una part molt important de la plantilla o un finançament insuficient. Reclamem l’obertura d’un procés negociador per solucionar els problemes de la universitat pública.