El Departament ajorna de nou la Mesa Sectorial i la Comissió paritària de Prevenció de Riscos Laborals

A les darreries de juny i encara no hem pogut negociar les condicions pel proper curs 20/21.

Des de CCOO ja portem molt de temps demanant al Departament negociar les nostres condicions laborals. Ho hem fet durant la pandèmia. També, prèviament a la reobertura dels centres i ho demanem actualment en relació a l’inici del curs 20/21. Sempre rebem bones paraules i promeses de negociació que, desgraciadament, no es materialitzen en res. 

El mes de març, durant el confinament, vam voler negociar, entre d’altres qüestions prioritàries, les condicions del teletreball d’emergència i un permís especial per a persones que, degut al Covid-19, no podien compatibilitzar el teletreball i la seva situació familiar. Va passar el temps i encara estem esperant una Mesa Sectorial per parlar-ne. 

En la reobertura dels centres en fase 2, la Inspecció de Treball i Seguretat Social va determinar, després de la nostra denúncia, que el Departament havia incomplert la Llei 31/1995, de 8 de novembre, de Prevenció de Riscos Laborals (LPRL), no consultant a les delegades de prevenció i, per tant, impedint la seva participació efectiva en relació a les mesures preventives enfront el COVID-19 de les persones treballadores.

També vam demanar negociar quan i en quines condicions es reobririen els centres i, no només no vam poder negociar res, sinó que ni tan sols se’ns va informar a temps del contingut de les instruccions de reobertura al juny i les vam conèixer pels mitjans de comunicació.

Per parlar de l’inici del proper curs, el Departament ens van dir que ens reservéssim els dies 16 i 17 de juny per una Mesa Sectorial que no es va produir, després ens la van convocar per avui divendres 26 i ara ens en l’ajornen al proper dilluns o dimarts. 

A aquests ajornaments, s’afegeix el de la reunió extraordinària de la Comissió paritària de Prevenció de Riscos Laborals que estava convocada també per avui.

Durant tot el mes de juny el Departament no ha tingut temps per negociar, però sí per prendre decisions unilaterals sobre com serà el curs que ve i comunicar-les a algunes direccions dels centres sense que passin per cap Mesa Sectorial, decisions que afecten directament a les condicions de treball del personal docent. 

És imprescindible i urgent que es produeixi una negociació real sobre les condicions del curs vinent, sense decisions tancades, preses a priori, no volem una Mesa en la qual només se’ns notifiqui i informi dels canvis que s’imposaran.  

A més a més, durant aquests dies, el Departament també ha decidit tirar endavant una reforma curricular de l’FP, malgrat el rebuig de la immensa majoria dels sindicats de la Mesa, en uns moments en els quals és necessari un pla de xoc en relació al curs vinent als centres educatius i a les empreses.

La part social de les Meses Sectorials som les persones que representem el conjunt de docents dels centres públics no universitaris fruit d’unes eleccions sindicals en les que els treballadors i les treballadores han dipositat en nosaltres la seva confiança per encomanar-nos el mandat democràtic de negociar i millorar les seves condicions de treball. No som un “florero” de la Mesa, ni una reunió de la Mesa ha de ser un simple tràmit burocràtic que s’ha de complir per imperatiu legal.

Quan no se’ns informa de res i es menystenen les nostres peticions de negociació, s’està menystenint el conjunt de tot el personal docent i, a més a més, s’està vulnerant el dret fonamental a la negociació col·lectiva. 

Des de CCOO, creiem que la política de fets consumats que segueix el Departament només portarà a un augment del conflicte i aquesta no és la millor manera de començar el curs 20/21 que tothom preveiem que serà complicat i que, per tant, requerirà molta implicació, compromís, negociació i consens.