DAVANT L’OBERTURA DELS CENTRES, CCOO EXIGIM SEGURETAT I NEGOCIACIÓ

Ja han començat a obrir els centres educatius del primer cicle de l’educació infantil per a la preinscripció, i en els propers dies s’afegeixen la resta. Quan entrem a la fase 2 de la desescalada, podrien reobrir-se per algunes activitats, com tutories i el treball en petits grups amb els cursos finalistes, així com les proves per obtenir una titulació, les proves ABAU per a l’accés a la universitat o les d’accés als cicles formatius.

Davant d’aquesta situació, el Departament ha de negociar amb la representació sindical per garantir la seguretat de les treballadores i de l’alumnat. Una negociació àmplia que impliqui al conjunt de la classe treballadora del sistema educatiu: personal docent, suport educatiu, personal d’administració i serveis i dels espais de migdia i extraescolars. Cap àmbit del sistema educatiu que regula el Departament d’Educació pot quedar al marge de la participació sindical.

És una negociació que encara no ha començat i que no pot esperar més. Des de la Federació d’Educació de CCOO hem demanat la convocatòria de la Mesa del Diàleg Social per dibuixar el marc general de la desescalada i del futur de l’Educació, dret bàsic i pilar fonamental de la nostra societat. Immediatament després, serà el moment per a la concreció de les mesures a les diferents meses negociadores sectorials.

Les CCOO ja hem fet públiques les nostres propostes, situant l’Educació com una eina imprescindible per encarar aquesta nova normalitat a la qual ens apropem. Unes propostes que plantegen la necessitat de millorar el servei educatiu amb increments de recursos i reducció de ràtios, fent servir tots els recursos educatius dels quals disposem com a societat.

Podem entendre els dubtes dels i les nostres dirigents polítiques per encarar la desescalada d’una pandèmia global per a la qual ningú estàvem preparats. El que no els permetrem és que no negociïn amb la representació sindical els plans de contingència, seguint criteris sanitaris i pedagògics, quantificant la plantilla de personal necessària per dur-los a terme, garantint que no deixem ningú enrere i fer-ho amb totes les mesures de seguretat.

Cal ja  una Mesa Sectorial pel personal docent dels centres públics

En concret, el personal docent dels centres públics del Departament d’Educació hem de poder negociar amb urgència quines seran les nostres condicions de treball durant el període que resta de curs i el del curs vinent.

Des de CCOO, considerem que és imprescindible que es convoqui ja una Mesa Sectorial per analitzar les diferents opcions que es poden plantejar pel proper curs, les implicacions que tindrien en les condicions laborals del personal docent i la quantificació de l’ampliació de plantilla que suposarà cadascuna de les opcions.

No podem acceptar que el Departament presenti únicament una plantilla “estructural” idèntica a la d’aquest curs en espera del que esdevingui. Si alguna cosa hem après durant aquests mesos, és que hem de posar tots els mitjans en allò que és essencial, i el dret a l’educació ho és.