Programa Èxit del Consorci d’Educació de Barcelona: cal negociar les condicions laborals

El programa ÈXIT és una iniciativa del CEB que des de l’any 2001 intenta ajudar a prevenir l’abandonament escolar prematur i buscar l’èxit educatiu de l’alumnat, especialment a les zones amb més necessitats de suport educatiu.

Es tracta de l’acompanyament d’alumnat de secundària (tot i que s’ha fet extensiu també als darrers cursos de primària) per part d’estudiants universitaris, durant un parell de tardes setmanals. Són els anomenats “amics grans”, que són compensats econòmicament mitjançant una beca, i que estan coordinades a nivell de centre i de zona per altres companyes que abans havien fet la mateixa tasca.

Els resultats educatius són molt ben valorats pel CEB, que va mantenint i estenent el programa durant dues dècades, i el nostre sindicat valora la iniciativa. Igualment, valorem com a positiu el fet que l’alumnat no estigui acompanyat de professionals de l’educació, sinó d’iguals.

El problema és que aquest programa s’ha dut a la pràctica sense la necessària interlocució social, doncs en cap moment hem participat les organitzacions sindicals. La manca de representació sindical ha fet que els conflictes i les inquietuds laborals no s’hagin pogut canalitzar fins que una part de treballadores s’ha atansat al nostre sindicat. Quan han vingut ens han mostrat dos problemes bàsics:

  • La realització de funcions que considerem laborals, molt més enllà de la contractació com a becàries.
  • La mala gestió administrativa de les beques, que penalitzen les companyes de forma molt greu en la declaració de la renda.

Per aquests motius, CCOO ens vam reunir el passat 22 de novembre del 2019 i 20 de febrer d’enguany amb el Director de Recursos Corporatius del CEB, senyor Carles Arias. En aquella reunió els vàrem comunicar els problemes que havíem detectat i vàrem trobar una absoluta predisposició per millorar la interlocució sindical sobre el programa. Malauradament, els terminis per aquesta interlocució no s’han complert per part del CEB, i l’afectació del COVID19 ens ha mostrat encara més la necessitat de solucionar l’estructura del programa i les condicions laborals de les persones que l’executen.

CCOO ens reafirmem en la necessitat de realitzar la reunió per analitzar la proposta de canvi en l’estructura de l’ÈXIT i en la resolució immediata del problema fiscal que penalitza a treballadores amb salaris precaris.