Informe sobre l’enquesta a professionals d’atenció directa

Informe sobre l’enquesta a professionals d’atenció directa que treballen a les residències i llars-residències per a persones amb discapacitat.

Amb l’aparició de la COVID19 són moltes les informacions, dades, normatives,… que ens han anat arribant al conjunt de treballadores i treballadors. Tant per la seva repercussió a la salut com per a les condicions de treball.

CCOO hem volgut acompanyar totes les persones treballadores en com afrontar aquesta pandèmia, però especialment aquells col·lectius que treballen amb persones especialment vulnerables, com són les treballadores i treballadors de les residències i llars residències.

Les dades de l’evolució de la COVID19 al nostre país va accentuar la nostra preocupació per aquest col·lectiu sobre el qual no tenim dades fiables i contrastades de quins contagis tenim i quants morts.

CCOO ens vam adreçar a la nostra gent, Representant Legal dels Treballadors (RLT), i a la nostra afiliació  amb unes preguntes que pretenen treure informació suficient i contundent sobre l’afectació de la malaltia en el seu lloc de treball i poder fer les reivindicacions i exigències  oportunes a l’administració pública i a les entitats.

Les preguntes han posat l’èmfasi en la informació proporcionada per les entitats a la RLT i conjunt de treballadors/es, mesures preventives i d’actuació davant la COVID19 al centre de treball, material preventiu individual (EPI), jornades de treball, descansos, reforç, i altres opinions.

No hem volgut preguntar sobre nombre de contagis i morts en considerar què és una informació prou sensible per no entrar en números no contrastables.

Resultats

Les respostes obtingudes representen residències i llars residències per a persones amb discapacitat intel·lectual de 50 entitats de tota Catalunya.

En elles, treballadores i treballadors manifesten haver rebut informació puntual de l’empresa en relació al COVID19

En relació a les mesures de prevenció, es destaca que de forma general s’han aplicat als centres aquelles que figuren a les instruccions normatives com són: restriccions de visites, d’activitats externes, control de les persones que accedeixen al centre, suspensió de nous ingressos, neteja antisèptica, etc.

La resposta a si es tenen els EPI’s adequats i suficients ha sigut majoritàriament que NO es tenen: guants, bates, mascaretes, ulleres, etc són escassos si no inexistents. Sovint els que manifesten que tenen el material, ho han de reciclar 7 o 15 dies….

En el cas de produir-se contagis, majoritàriament manifesten que tenen Pla d’acció.

Però això és contradictori amb les respostes a la següent pregunta:  majoritàriament es manifesta que NO s’actua correctament per evitar contagis.

Els motius que expressen les persones treballadores que han motivat els contagis son:

  • No separar les persones amb possibles contagis de les persones sanes.
  • S’actua tard en la presa de decisions.
  • No s’apliquen proves a persones contagiades malgrat tenir símptomes.
  • Usuaris positius o amb símptomes deambulen per altres unitats amb usuaris sans.
  • Trasllats freqüents d’usuaris d’una llar a una altra.

Les ràtios són diferents i flexibles en funció de torns, contagis, aïllaments,tipologia de centre,.. etc.

La jornada de treball són diverses. Predominen torns de 12 hores, 3 dies i 3 dies de descans i 8 hores de dilluns a divendres i cap de setmana de descans.

En alguns casos, es troben a faltar descansos al llarg de la jornada de treball. Jornades molt llargues que provoquen esgotament motivat per manca d’organització i manca de personal suficient.

Majoritàriament es manifesta que SÍ està previst personal de reforç en el cas de baixes mèdiques

Altres aspectes que manifesten en les seves respostes són:

  1. la invisibilitat de la feina que fan i el poc reconeixement a l’esforç realitzat, socialment..
  2. la manca de suport i reforç al personal d’atenció directa a les seves empreses
  3. manca de reforç i recursos al torn de nit.
  4. no s’ aïllen els casos d’usuaris amb símptomes.
  5. es reclama  que  facin proves diagnòstiques també  a asimptomàtics.
  6. és treball afegit haver d’ensenyar a treballadors de suport d’altres serveis.
  7. cansament psicològic, angoixa…

Davant aquestes dades:

CCOO EXIGIM que TOTES I TOTS ELS PROFESSIONALS d’atenció directa disposin dels EPIs necessaris per realitzar les tasques d’atenció a les persones, tot garantint la seguretat de treballadores i treballadors.

CCOO EXIGIM que  les persones usuàries i professionals d’atenció directa  tinguin  accés immediat als tests diagnòstics.

CCOO EXIGIM el reconeixement dels RLT i la seva participació en la resolució dels problemes que sorgeixin a les empreses.

CCOO EXIGIM  recursos materials i humans suficients i efectius per garantir la salut i les condicions de treball necessàries per evitar contagis i l’avanç de la COVID19.

CCOO EXIGIM CURA de les i els professionals, atenent les seves pors i les seves ansietats en aquesta situació d’angoixa per ells, les seves famílies i les persones usuàries que cuiden.